Home » NES, SBiH i ZNG traže program rada Vlade FBiH, iz SDP-a poručili da su ga poslali još 15. januara

NES, SBiH i ZNG traže program rada Vlade FBiH, iz SDP-a poručili da su ga poslali još 15. januara

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i (SBiH) i pokret Za nove generacije (ZnG) prije nekoliko dana uputili su dopis SDP-u i drugim strankama koje čine “Trojku” u kojem uslovljavaju pristanak za formiranje Vlade FBiH programom o radu vlade, no iz SDP-a su kazali da je program poslan još 15. januara.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Belmin Zukan je u sinoćnjem programu FTV kazao kako je program rada Vlade FBiH još 15. januara poslat svim partnerima iz stranaka “Osmorke”.

“Program nove Vlade FBiH je napravljen, on je 15. januara poslat svim partnerima iz stranaka sa kojima mi sarađujemo. Vjerujem da će do srijede sve te stranke potvrditi ili dati neke prijedloge kako da doradimo taj prijedlog i da ćemo u srijedu ponovo na stolu imati potpise zastupnika koji čine većinu i da ćemo ih proslijediti novoizabranom rukovodstvu FBiH”, kazao je Zukan.

No, ta izjava se ne slaže sa onim što su prethodno kazali drugi predstavnici “Osmorke”. Predstavnici NES-a, SBiH-a i ZnG su prošli petak poslali dopis SDP-u, NiP-u i Našoj stranci u kojoj su kazali kako je njihov uslov za formirane Vlade FBiH program.

“Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici.”, napisali su u saopćenju.

Dan ranije predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je u programu TVSA kazao kako je program zapravo u finalnoj fazi izrade, i pojasnio na koje stvari će se fokusirati.

Predsjednik Naše Stranke Edin Forto je jučer na N1 kazao kako se slaže sa predstavnicima NES-a i SBiH kako ne treba ići u formiranje vlasti bez programa te da je isti u završnoj fazi izrade.

“Program je skoro finaliziran, ja ću vam reći da je dobar dio tog programa pisala Naša stranka, naravno drugi su učestvovali u kapacitetu u kojem su željeli. Ja očekujem da se u narednih par dana finalizira”, kazao je Forto.

Poznato je da unutar stranaka “Osmorke” postoje određena neslaganja, no tri različite interpretacije faze u kojoj je program rada Vlade FBiH, pokazuje da je problemi u “Osmorci” dublji nego što se prethodno smatralo.

Ono što je također sporno je činjenica da se dugo najavljivani program ne objavljuje te sami građani nemaju uvid u to kako izgledaju programi rada Vlade FBiH i šta bi značili u praksi. Mnogi s pravom smatraju da je priča o programu zapravo paravan za odugovlačenje i traženje boljih rješenja o preraspodjeli pozicija, ali i pokušaju da se u proces formiranja vlasti u FBiH aktivnije uključi međunarodna zajednica.