Home » Nihad Mameledžija nakon festivala u Adani: Želim u Sarajevo dovesti najbolje svjetske kuhare

Nihad Mameledžija nakon festivala u Adani: Želim u Sarajevo dovesti najbolje svjetske kuhare

Zahvaljujući Nihadu Mameledžiji, jednom od naših najpoznatijih i najpriznatijih kuhara, zastava Bosne i Hercegovine vijorila se na trećem izdanju festivala “Tastes of Adana” (Ukusi Adane), koji se održava u ovom prelijepom turskom gradu u kojem živi 2.2 miliona stanovnika.

Na samom festivalu učestvovali su kuhari, ali i vlasnici restorana iz dvadesetak zemalja. Kako kaže Mameledžija, ovom prilikom sklopio je nova poznanstva i još bolje se upoznao sa turskom kuhinjom i njihovim specijalitetima.

– Turska kuhinja je stvarno izuzetno bogata i učešće na ovom festivalu sam iskoristio na najbolji mogući način. Obilazio sam štandove brojnih zemalja. U Adani su proteklih dana bile i kolege iz Libanona, Italije, Maroka, Albanije, Grčke, Meksika, Španije, Južne Koreje… Uspostavio sam kontakte sa njihovim predstavnicima i želja mi je da naredne godine u Sarajevu okupim najbolje kuhare iz cijelog svijeta na sličnom festivalu – kaže Mameledžija.

Ovaj odlični majstor u kuhinji, koji je dobitnik i brojnih međunarodnih priznanja, imao je samo riječi hvale za organizatore. Tokom peterodnevnog boravka oduševile su ga ljepote Adane.

  Ilma Karahmet izdala novu pjesmu, spot snimao Zeničanin Jasmin Pivić (VIDEO+AUDIO)

– Festival je organizirao mladi tim ljudi koji žele u svijet da pošalju najljepšu sliku o Adani. Bilo je ovo izuzetnih pet dana koje ću dugo pamtiti. Naravno, ništa ne bi mogli napraviti bez podrške cijelog grada na čelu sa gradonačelnikom Zeydanom Karalarom. Imao sam priliku da obiđem sve prelijepe znamenitosti grada, ali i najbolje ugostiteljske objekte. Oduševile su me i stare džamije, ali i vrhunski ugostiteljski objekti. Obišli smo i veliku plantažu mandarina, probali turski kavijar, Adanan kebab, bifteke, pite i mnoge druge specijalitete. Uvijek ću se rado vraćati u Adanu i svim Bosancima i Hercegovcima preporučujem da posjete ovaj prelijepi grad i provedu nezaboravne dane – poručuje Mameledžija.