Home » NK ČELIK: Damir Bradarac novi v.d. predsjednika Skupštine

NK ČELIK: Damir Bradarac novi v.d. predsjednika Skupštine

Na 9-toj, hitnoj sjednici Skupštine Nogometnog kluba Čelik, koju je, zbog nedavne neopozive ostavke v.d. predsjednika Skupštine kluba i predsjednika Radne grupe Nihada Pašalića, sazvao predsjednik Nadzornog odbora Munib Isaković, Pašalić je večeras i razriješen dužnosti te je za novog v.d. predsjednika Skupštine kluba izabran Damir Bradarac, a za njegovog zamjenika Hasan Topalović.

Bradarac: Na čelu do novog saziva Skupštine
Bradarac: Na čelu do novog saziva Skupštine

Bradarac i Topalović bili su prijedlog NO, a na sjednici nisu imali protivkandidate te su izabrani s dva suzdržana (Brdarac), odnosno jednim suzdržanim glasom (Topalović). S izborom v.d. predsjednika Skupštine, kakao su u svom dopisu dostavili članovi Udruženja građana “Robijaši 1988” i NGG “Za Čelik”, ma ko on bio, oni nisu saglasni, jer se, kako su istakli, radi o još jednoj farsi. Oni smatraju da izbor v.d. predsjednika Skupštine kluba nije ni prioritet. Bradrac će funkciju obavljati do formiranja novog saziva Skupštine NK Čelik, jer s ovom sjednicom aktuelni saziv i prestaje djelovati. Odnosno, Skupština Čelika će doživjeti temeljitu rekonstrukciju. Kako je kazao predsjednik NO Isaković, aktuelni saziv Skupštine kluba stupio je na dužnost 2011.. U međuvremenu je pet delegata podnijelo ostavke, a večerašnjom odlukom Skupštine kluba svim ovim delegatima istekao je mandat, a izabrano je Koordinaciono tijelo koje će u narednom periodu imati zadatak da objavi javni poziv za novi sastav Skupštine NK Čelik, koji će imati mandat do 2020. godine. Oni će i predloži imena delegata te sazovati novu sjednicu Skupštine u roku od 30 dana od sačinjenja spiska delegata. Ovo će tijelo koordinirati i aktivnostima oko organizacije i raelizacije Skupštine. Dojam je da su svi delegati aktuelnog saziva odahnuli što su razrješeni dužnosti, jer sudbina kluba je i dalje neizvjesna.

Ko može izvući klub iz krize?
Ko može izvući klub iz krize?

Čelik je s 31. decembrom 2015., kako je u svom izvještaju iznio v. d. direktor Adnan Nuhagić, bio dužan samo po osnovu javnih prihoda 4.936.000 KM, od čega je više od polovice dug za kamate, ali ne mogu napraviti reprogram duga. Duguje se i Radnoj zajednici 17 plaća, odnosno oko 75.000 KM plus doprinosi, kao i oko milion KM s kamatama za vodu.

-Svake godine stavramo nove dugove, jer nema dovoljno novca- kazao je Nuhagić. On dodaje da je budžet kluba oko milion do 1.200.000 KM, ali da ga ne uspijevaju prikupiti te tako stvaraju nove dugove.

-Stanje je alarmantno. Nadam se da će moći pomoći novi saziv Skupštine- kazao je Nuhagić. Član Skupštine kluba i zaposlenik Radne zajednice Asim Demiri iznio je podatak da mjesečno klub dobiva 5.000 KM za vodu, dok teren zalijeva preduzeće “Alba”, koje od Grada dobiva naknadu za održavanje terena u iznosu od 160.000 KM. Čovjek ima 44 godine staža, ali ne može u penziju, jer nisu plaćeni doprinosi.

-Naše su plaće 390 KM- kazao je Demiri, koji je dodao i kako su predlagali da se njih 10, kada se uplate doprinosi, pošalju na biro.

Predstavnik navijača Vladan Popović istakako je da, iako su sa NGG “Za Čelik” sačinili zajednički prijedlog rješenja problema, niko ih iz Grada nikada nije zvao na sastanak.

-Svi smo odgovorni, zato, što bi rekao Đorđe Balašević, što smo šutili- kazao je predsjednik NO Isaković, koji je dodao da je potreba da se formiraju klupska tijela i da se gleda naprijed. Da budu, kaže Isaković, rješenje problema. Bivši predsjednik Čelika i član UO, Mirsad Čizmo, predložio je da se razmisli o izboru profesionalnog predsjednika kluba, jer to obim poslova zahtjeva.

Redakcija