Home » Norveška odlučila borbene avione F-16 koji su povučeni iz upotrebe donirati Ukrajini

Norveška odlučila borbene avione F-16 koji su povučeni iz upotrebe donirati Ukrajini

Norveška vlada je odlučila donirati borbene avione F-16 Ukrajini u svrhu njene borbe protiv ruske invazije, objavila je danas norveška televizija TV2 pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je Reuters.

Ta medijska kuća nije objavila tačno koliko aviona Norveška planira dati Kijevu.

Norveško ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na Reutersov upit za komentar.

Bude li vijest potvrđena, Norveška će biti treća zemlja koja će Ukrajini donirati američke borbene avione F-16, uz Dansku i Nizozemsku.

Norveški premijer Jonas Gahr Stoere sastao se u četvrtak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio donacije protuzračnih projektila i druge opreme, ali nije ništa rekao u vezi aviona F-16.

Norveške zračne snage prošle su godine povukle iz upotrebe flotu od 57 borbenih aviona F-16.

Norveška je pristala prodati 32 takva aviona članici NATO-a Rumuniji, za što je Stoere rekao da je postignut konačan dogovor.

Dvanaest aviona F-16 trebalo bi biti prodano privatnoj kompaniji koja se bavi obukom za američke zračne snage, no taj plan još nije dobio konačno odobrenje i neki analitičari smatraju da bi ti avioni mogli biti donirani Ukrajini.

Norveško ministarstvo odbrane reklo je prošle godine da je preostalih 13 aviona preskupo ili preteško popraviti te da bi mogli biti smješteni u muzej, iskorišteni za rezervne dijelove ili završiti na otpadu koji će se reciklirati.

Norveška je zamijenila svoje borbene avione F-16 modelom F-35.