Home » Novalić i Mus o unapređenju ekonomske saradnje i ulaganjima turskih investitora

Novalić i Mus o unapređenju ekonomske saradnje i ulaganjima turskih investitora

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je primio delegaciju Republike Turske, koju je predvodio ministar trgovine Mehmet Mus.

Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te o mogućnostima ulaganja turskih investitora na području Federacije BiH.

Poseban naglasak stavljen je na industriju i putnu infrastrukturu.

Novalić je istakao da ekonomsku saradnju dvije zemlje odlikuje stalni rast razmjene roba.

– Otvoreni smo za turske investicije. Mogućnosti su brojne i vidimo veliku šansu da se ta ulaganja povećaju, a prije svega u oblasti industrije i avio-saobraćaja. Postoji mogućnost za otvaranje industrijskih zona za što postoje potencijali, između ostalog, i na području Unsko-sanskog kantona. Raduje nas da danas razgovaramo o ovim temama o kojim postoji obostrani interes – kazao je Novalić.

Turski ministar trgovine istakao je da je Republika Turska kroz Sporazum o slobodnoj trgovine našoj zemlji dala posebne povlastice.

– Bosna i Hercegovina je naša bratska zemlja, imamo posebne poslovne i druge veze, kao i pogodnosti. Potičemo turske kompanije da dođu u BiH. Trebaju nam pozitivni primjeri ulaganja koji će privući nove investitore – kazao je ministar Mus.

  Koja kompanija u BiH je lani zaradila najviše novca?

Na sastanku je razgovarano i o turskim kompanijama koje posluju na području Federacije BiH, među kojima su “Natron Hayat” u Maglaju i “Šišidžam soda” u Lukavcu.

Posebno je izražena spremnost u davanju podrške za prevazilaženje poteškoća sa kojima se ove kompanije susreću u poslovanju, kao što je nedostatak sirovina za proizvodnju.

Između ostalog, najavljeno je i da će Privredna komora Istanbula početkom jula u BiH organizovati poslovne susrete, na kojim se očekuje učešće više od 200 turskih privrednika, što će biti i prilika za ugovaranje konkretnih projekata.

Današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH prisustvovali su i federalni ministri  trgovine, te razvoja, poduzetništva i obrta Zlatan Vujanović i Amir Zukić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.