Home » Novi detalji tragedije: Makedonski autobus u kojem je poginulo 45 osoba nije imao dozvolu za prijevoz putnika!

Novi detalji tragedije: Makedonski autobus u kojem je poginulo 45 osoba nije imao dozvolu za prijevoz putnika!

Autobus u vlasništvu “Besa Trans BTB” koje je izgorjelo u Bugarskoj, a tom prilikom poginulo čak 45 osoba, nije bilo licencirano za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza, prenosi B92.

Zbog toga je ovom preduzeću u srijedu oduzeta dozvola za rad, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Sjeverne Makedonije.

Kako je navedeno, autobus registarskih oznaka SK-0884-BA u vlasništvu preduzeća “Besa Trans BTB“ koje je izgorjelo u Bugarskoj na autoputu Struma, u nesreći u kojoj je poginulo 45 makedonskih državljana, a sedam njih povrijeđeno, nije bilo licencirano za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza putnika, prenosi MIA.

U saopćenju se ističe da vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prijevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

  Pucnjava u centru Kaknja, ranjene četiri osobe

Dodaje se da su registrovana tri licencirana vozila kompanije “Besa trans BTB”, ali da izgorjelog autobusa nema među registrovanim vozilima.

-U skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju i zbog nedostataka koje je utvrdilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a u cilju sprečavanja bilo kakvog drugog postupanja firme koja bi mogla da podstakne negativne posljedice, firmi “Besa Trans BTB-u se oduzima dozvola za rad, odnosno zabranjuje obavljanje djelatnosti – navodi se u saopćenju makedonskog ministarstva.

Iz Ministarstva ističu i da je Vlada na prošloj sednici obavezala Inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u preduzeću “Besa trans”.

Izvor: Raport.ba