Home » Nutricionisti izabrali: 10 najzdravijih namirnica koje možemo jesti

Nutricionisti izabrali: 10 najzdravijih namirnica koje možemo jesti

Nedavno su časopisi Pollock Communications i Today’s Dietitian “What’s Trending in Nutrition” među nutricicionistima proveli anketu o najnovijim trendovima u zdravoj prehrani; pa evo što kažu stručnjaci, koja hrana zaslužuje naziv “super hrane”.

Fermentirana hrana

Prvo je mjesto, zbog jačanja imuniteta i dobrobiti za crijeva, pripalo fermentiranoj hrani poput jogurta. Prema istraživačima s Medicinskog fakulteta Stanford, prehrana bogata fermentiranom hranom povećava raznolikost mikrobioma i poboljšava imunološki odgovor, prenosi Večernji.hr.

Borovnice

Male ali moćne borovnice su izvrstan izvor antioksidansa koji pomažu zaštititi stanice od slobodnih radikala i tako mogu smanjiti i rizik za rak, bolesti srca i druga stanja. Osim toga, antioksidansi su važni i za rast kose, za jake nokte i zdravu kožu.

Sjemenke

Sjemenke poput chia sjemenki ili sjemenki konoplje imaju veliku nutritivne vrijednost, pune su antioksidansa, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina.

Prema studiji iz 2016., antioksidansi iz chia sjemenki djeluju protiv raka i imaju zaštitni učinak na srce i jetru. Chia sjemenke su također i odličan izvor kalcija, fosfora i magnezija, što znači da mogu poboljšati zdravlje kostiju.

Acai bobice

Iako nema ničeg lošeg u standardnom voću poput jabuka i naranči, voće poput acai bobica prepuno je antioksidansa i može poboljšati razinu kolesterola, a prema studiji iz 2014. može i zaštititi mozak od oštećenja prilikom starenja.

Avokado

Osim što je izvrstan izvor masnoća zdravih za srce, avokado je prepun antioksidansa i drugih hranjivih tvari koje pomažu kod kolesterola, gustoće kostiju, njege kože, zdravlja očiju itd. Ako niste ljubitelj tosta s avokadom, pokušajte ga izblendati u smoothie.

Zeleni čaj

Zeleni je čaj s razlogom popularni napitak mnogih kultura već tisućama godina; poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta, a prema studijama može i povećati sagorijevanje masti i ubrzati metabolizam.

Orašasti plodovi

Orašasti su plodovi (kao i maslac od njih) izvrstan način da si u prehranu dodate proteina, vlakana i drugih ključnih hranjivih tvari. Pistacio je, na primjer, pune antioksidansa, uključujući one za koje je znanstveno dokazano da promiču zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od raka i bolesti srca.

Žitarice

Žitarice poput amaranta, teffa, farro-a i kvinoje krcate su vlaknima i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, te su solidan izvor B6 i C vitamina.

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput kupusa i špinata izvrstan je izvor proteina i flavonoida, koji mogu spriječiti oštećenja od slobodnih radikala, raka i upala. Također je puno A i C vitamina, a znanstveno je dokazano i da snižava razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Kelj

Poput špinata, kelj je prepun proteina i flavonoida. A, K i C vitamina, te je solidan izvor zasitnih vlakana.

Izvor: N1