Home » Nutricionisti tvrde da možete jesti više, a i dalje gubiti na težini

Nutricionisti tvrde da možete jesti više, a i dalje gubiti na težini

Gubitak kilograma ne mora biti restriktivan – dodavanje zdravih opcija u vašu ishranu može biti efikasniji način da vidite rezultate od izbjegavanja određene hrane, tvrde nutricionisti.

Da biste smanjili tjelesnu masnoću, morate biti u kalorijskom deficitu, unoseći manje kalorija nego što sagorijevate u obliku vježbe i aktivnosti. Ipak, za to ne morate odbaciti poslastice , izbaciti ugljikohidrate ili postiti.

Umjesto toga, fokusirajte se na unos dovoljno proteina, vlakana i cjelovite hrane, kako biste mogli uživati ​​u obrocima, a da pritom smanjite ukupni unos kalorija kako biste smršali, kažu dijetetičari.

Konzumiranje više proteina može vas održati sitima i podržati vaš metabolizam – Jedan od načina da svoju ishranu učinite zadovoljavajućom i podržite gubitak težine je da uključite različite izvore proteina koji će vam pomoći da se osjećate sitima, rekla je za Insider sportska nutricionistica Angie Asche.

Prava količina proteina za većinu ljudi je između 0,5 i 1 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Međutim, moguće je i jesti previše proteina, što može uzrokovati da pretjerate s kalorijama i neće dovesti do dodatnog gubitka težine ili izgradnje mišića, kaže Asche.

Hrana bogata vlaknima pomaže u kontroli apetita i održava zdravu probavu – Još jedna strategija za jedenje više hrane i manje kalorija je unos vlakana, vrste ugljikohidrata koji se nalazi u namirnicama poput mahunarki, voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Vlakna usporavaju probavu, što vas može održati sitim nakon obroka i podržati zdrav gubitak težine. Također hrani korisne bakterije u probavnom sistemu poznate kao crijevni mikrobiom, što je povezano s dobrobitima poput zdrave težine i nižeg rizika od bolesti.

Napunite svoj tanjir cjelovitom hranom poput povrća kako biste smanjili kalorije bez osjećaja uskraćenosti – Uobičajena greška u dijeti je fokusiranje na ograničavanje hrane kako biste izgubili težinu, što vas može ostaviti nervoznim, gladnim i manje je vjerovatno da ćete se držati svog plana, rekla je dijetetičarka Jaclyn London za Insider.

Umjesto toga, dajte prioritet dodavanju zdrave hrane kako biste bili sigurni da zadovoljavate svoje nutritivne potrebe.