Home » Objavljena lista najljepših malih gradova Evrope, na njoj su i dva grada iz regije

Objavljena lista najljepših malih gradova Evrope, na njoj su i dva grada iz regije

Na web stranici World Atlas objavljena je lista najljepših malih gradova Evrope, a na njoj su svoje mjesto pronašla i dva grada iz regije – Kotor i Bled.

World Atlas ističe da su mali gradovi Evrope “beskrajno i nevjerovatno lijepi”, a na listi koja obuhvata njih jedanaest našla su se dva iz regije – Kotor u Crnoj Gori te Bled u Sloveniji.

Zbog brojnosti i neizmjerne ljepote ovakvih lokacija naglašavaju da lista nije mogla obuhvatiti sve te da se mogu birati prema različitim temama ili regijama.

“Često se magija mjesta svodi na asocijacije, bilo iz ličnog iskustva, porodičnih priča, filma ili možda čak i fotografija koje zateknete na pozadini desktopa računara”, navode na stranici.

Uzevši u obzir sve navedeno, predstavili su listu odabranih malih gradova čijoj ljepoti bi rijetko ko mogao proturiječiti.

“Zidom ograđen Stari grad Kotor iskače iz fotografija pravo u vaše srce. Tim bolje lično, jer možete prošetati kaldrmskim uličicama nalik lavirintu unutar historijske tvrđave različitih kulturnih utjecaja. U centru grada postoji kontinuirana mješavina drevne arhitekture i modernih sadržaja”, navode o Kotoru.

“U svakom slučaju idite stepenicama do brojnih vidikovaca s kojih se pruža pogled na Bokokotorski zaliv i okolne sive planine. Međutim, zabava ne prestaje izvan zidova. Crna Gora se često zanemaruje u korist lokacija na kojim je snimana ‘Igra prijestolja u Hrvatskoj’, ali razlog više da se umjesto toga posjetite Kotor”, napominju.

Za Bledsko jezero navode da privlači poglede i posjetioce “sa svih strana”.

“Slatkovodno jezero, okolna staza i središnji otočić s jednom odlučnom crkvom stvaraju spokojno popodnevno okruženje. Odmah iza jezera nalazi se Bledski dvorac iz 12. stoljeća koji misteriozno gleda sa visine na brdo”, ističu o Bledu.

Na listi najljepših malih gradova Evrope našli su se još Zermatt u Švicarskoj, Cassis u Francuskoj, Češki Krumlov u Češkoj, Edam u Nizozemskoj, Dingle u Irskoj, Port Isaac u Velikoj Britaniji, Taormina u Italiji te Cheget u Rusiji.