Home » Obnovljeni bazeni na tešanjskom izletištu Kiseljak u četiri nepotpune sezone privukli 25.000 kupača

Obnovljeni bazeni na tešanjskom izletištu Kiseljak u četiri nepotpune sezone privukli 25.000 kupača

Obnova bazena na prije rata najpopularnijem tešanjskom izletištu Kiseljak, udaljenom oko pet kilometara od centra te smještenog u šumi podno najvišeg uzvišenja tog gradića- Crnog vrha (732 m/nv), pokazala se kao pun pogodak.

Mada je obnova, novcem općine Tešanj, počela 2018. godine te okončana prve godine pandemije koronavirusa, 2020. godine, kada su ovi bazeni u vlasništvu Općine primili i prve kupače (bazenima upravlja Javna ustanova Sportsko-rekreacioni centar Tešanj), za kratko su vrijeme uspjeli povratiti interes, mahom mlađih kupača.

– Bazenski kompleks ovog izletišta posjeduje veći i manji bazen sa potrebnim tuš kabinama, sanitarnim čvorovima, kao i ugostiteljskim uslugama. Osim ovog dijela, postoje tereni za odbojku i mali nogomet, nadstrešnice za porodična i druga okupljanja, a na izletištu se nalazi i Izviđački dom Odreda izviđača Crni Vrh, koji tokom godine organizira izviđačke kampove. Do sada smo, od početka rada u ljeto 2020. gidine, imali oko 25.000 kupača, koji su imali priliku da koriste naše usluge – ističe načelnik te općine Suad Huskić, koji napominje kako su stalno poboljšavali i dodatno ulagali u bazen te prostor oko njega, uz ispunjenje svih sanitarnih i drugih standarda propisanih za ovu oblast.

Općina, kao finansijer projekta, kao jedan od najvažnijih ciljeva, podvlači Huskić, postavila je mogućnost organizacije škole plivanja.

– Tako je od obnove bazena pa do danas oko 300 mladih naučilo plivati. Besplatne škole plivanja privukle su pažnju mladih te smo posebno ponosni na njih. To je opravdalo sva ulaganja u bazene, a ovih dana u pripremi je i besplatna škola plivanja za odrasle osobe – najavljuje Huskić.

Bez obzira na poskupljenja te bez obzira što okolni bazeni imaju mnogo više cijene, zadržali su cijene korištenja bazena na niskom nivou.

– Tako je cjelodnevna cijena ulaznice za mlade dvije KM, a poslije 17 sati jedna KM. Za odrasle je cijena četiri KM, a nakon 17 sati dvije KM. Kao što smo kazali, korištenje bazena i instruktori škole plivanja, sve je besplatno i finansira se od općine. Želimo i na ovaj način da bazen bude široko dostupan svim građanima, a istovremeno da ispunjava potrebne standarde. Tokom toplijih dana vikenda imamo i oko 700 posjetilaca – ističe Huskić.

Tešanj je u toku obnove ovih bazena imao podršku UNDP-a, ali i lokalnih poslovnih subjekata. Tako je potpisan ugovor s tamošnjom kompanijom “Belif” za besplatnim, petogodišnjim snabdjevanjem hemijskih sredstava za održavanje vode i samih objekata, a kompanija “Oaza” obavezala se isporučivati dovoljne količine vode za punjenje ovih bazena.