Home » Od danas jeftiniji telefonski razgovori u BiH

Od danas jeftiniji telefonski razgovori u BiH

Danas na snagu stupa pojeftinjenje cijena mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini. Računi bi trebalo da budu niži 25 posto, a za pozive ka inostranstvu i više.

U prvoj fazi primjenjivaće se tri mjere Regulatorne agencije za komunikacije i to- niža cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, smanjenje cijena poziva ka inostranstvu, te produženje roka važenja prepaid dopune od 10 maraka sa 50 na 90 dana.

U prvoj fazi primjenjivaće se tri mjere Agencije i to – niža cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, smanjenje cijena poziva ka inozemstvu, te produženje roka važenja prepaid dopune od 10 maraka sa 50 na 90 dana.

“Evidentan je povećan broj bonusa, količina mobilnog interneta – sve su to neke pozitivne stvari. Međutim, ono što je isto tako pozitvno je da su telekom operatori sarađivali i da su prije ovog formalnog stupanja na snagu poduzeli određene aktivnosti kako bi izradili te pakete koji pružaju povoljnije uslove za krajnje korisnike”, komentarisala je Amela Odobašić iz Regulatorne agencije za komunikacije.

“Prvom mjerom je BH Telecom snizio cijene iz vlastite mobilne mreže prema fiksnim drugim mrežama za sve naše postpaid i prepaid korisnike. Sada ova cijena iznosi dvadeset feninga po minuti. BH Telecom je snizio cijene prema fiksnim i mobilnim mrežama u međunarodnom saobraćaju u skladu sa pravilom 13. Možemo reći da trenutno u zavisnosti od mreže koju koristite ili zemlje koju pozivate sniženja su izvršena čak i do 47 posto”, kazala je Hidajeta Čomor iz BH Telecoma.

I preostala dva dominantna operatera potvrdila su primjenu mjera. Kompanija Mtel ističe smanjenje cijena poziva ka inozemstvu, u zavisnosti od zone, i do 70 odsto. Bh. građani skupo su plaćali mobilnu telefoniju u odnosu na susjede. Tako u Srbiji cijena pretplate jednog telekom operatera iznosi 1095 dinara, što je oko 18 maraka, dok ćete u našoj zemlji za isti paket morati izdvojiti 40 maraka.

Fokus.ba