Home » Održana Skupština NK “Čelik” Zenica – Odblokiranje računa, ulazak u viši rang i jačanje kluba na svim nivoima ciljevi za naredni period

Održana Skupština NK “Čelik” Zenica – Odblokiranje računa, ulazak u viši rang i jačanje kluba na svim nivoima ciljevi za naredni period

Jučer je održana redovna godišnja sjednica Skupštine NK Čelik iz Zenice. Uz prisustvo 79 članova koliko je bilo dovoljno za potreban kvorum na dnevnom redu bilo je 11. tačaka, te dvije dodatne, koje je predložio član Tarik Ajanović.

Uz utvrđivanje kvoruma, izbora Radnog predsjedništva, te usvajanja zapisnika sa prošle redovne sjednice Skupštine kluba prihvaćena je i ostavka člana Upravnog odbora Emira Čerima, koji je nakon konkursne procedure i prijave dva kandidata, izabran za novog generalnog direktora NK Čelik u periodu od godinu dana, treba istaći da je Ćerim u posljednjih 18 mjeseci obavljao funkciju v.d. direktora kluba.

Nakon toga uslijedio je i izvještaj Upravnog odbora kluba koji je prisutnim članovima podnio član Uprave Robert Jonjić.

„Klub je isplatio sve tekuće dospjele obaveze, te uredno plaćamo obaveze prema Poreznoj upravi FBiH. Ove godine smo samostalno vratili dugovanja u iznosu od 180.277,85 KM. Trebam istaći da Grad Zenica redovno plaća obaveze prema potpisanom reprogramu s Poreznom upravom FBiH, ali da ne poštuju sporazum vezan za poslovne prostore na stadionu, koji je dio našeg sporazuma, te je zaključno s 30.11.2022. godine Grad Zenica dužan klubu 452.740,56 KM. U ovoj godini smo riješili sve obaveze prema igračima zbog kojih je prijetila opasnog od suspenzije odigravanja utakmica“ ističe Jonjić.

Dotakao se pregovora s povjeriocima, naplatom naknada za treniranje, sportskim ambicijama u tekućoj sezoni, ali i pregovorima s sponzorima, te odnosom s Gradom Zenica.

„Vršimo pregovore s povjeriocima koji su blokirali glavni račun, te povjerioce rangiramo po prioritetima u tom trenutku, zbog čega su mnogi od njih primorani dodatno čekati na naplatu. Nepovoljna situacija s naplatom sredstava od Grada Zenica značajno utiče na aktivnosti Upravnog odbora u vezi pregovora s povjeriocima koji imaju sve manje i manje razumijevanja. Kada su u pitanju blokade na glavnom računu NK Čelik Zenica, to je iznos od 1.160923,40 KM, a naša je procjena i u razgovoru s većinom povjerioca mislimo da sa oko 600.000 KM, što je iznos koji skoro i Grad Zenica duguje klubu po osnovu sporazuma mi bi imali odblokiran glavni račun, a to bi svakako bila nova dimenzija za budućnost kluba, poslovanje i sponzorstvo. Uložili smo dosta energije uz pomoć volontera da naplatimo naknadu za treniranje za Azura Mahmića (Mura), Dženana Burekovića (Göztepe) i Almira Aganspahića (Čukarički). Sva sredstva koja su naplaćena usmjerena su na dug prema Upravi za indirektno oporezivanje. Imamo još naplatiti i sredstva za transfere Vedrana Vrhovca u Željezničar i Azura Mahmića u Mladost DK. Kada su u pitanju sportske ambicije, one su osvajanje prvog mjesta i promocija u viši rang. Svjesni smo dodatnih troškova koje iziskuje veći rang, ali Uprava kluba je postavila ambiciozne planove pred sebe, te će učiniti sve da pripremi zdrave financijske temelje za promociju u viši rang. U pregovorima smo s nekolicinom sponzora od kojih se očekuje da u svoje budžete za narednu godinu uvrste sredstva za sponzorstvo našeg kluba. Akcije 12 igrač, Vjerni navijač. Čelični zid i učlanjenje za narednu godinu želimo dignuti još na veći nivo jer smo svjesni potencijala kojeg klub ima. Za kraj bi se osvrnuo i na odnos s Gradom Zenica, koji nastavlja kršiti sporazum s klubom. Očekujemo pozitivan ishod žalbenog postupka pred Kantonalnim sudom u Zenici za pokrenutu tužbu. Klub ispunjava sve obaveze prema Gradu Zenica u smislu redovnog izvještavanja, promocije Grada Zenica putem reklamnih pozicija na dresu, semaforu na sjevernoj tribini i press panou, te ostalih sporazumnih obaveza od kojih je najznačajnija redovno plaćanje tekućih poreza u doprinosa“, kazao je Jonjić.

Direktor kluba Emir Ćerim izvijestio je članove i o rezultatima, te uspjesima svih selekcija kluba od predpionira do seniora, gdje ima još dosta prostora za popravljanje mnogih stvari posebno u omladinskom pogonu. Seniori su imali odličnu sezonu, plasirali su se u 1/8 finala Kupa BiH, nakon sjajne partije i pobjede protiv Sarajeva, dok je ekipa prezimila i na prvom mjestu Druge lige FBiH, grupa „Centar“, te ima realne šanse da sezonu završe kao prvi, te kroz baraž pokušaju ući u 1.ligu FBiH, što je i svakako cilj.

Pretposljednja tačka na dnevnom radu bio je i izvještaj Nadzornog odbora, te se prisutnima obratio predsjednik Kemal Islambegović, koji je kazao da postoji odlična
komunikacija i saradnja sa Upravnim odborom kluba, te da uz dostavljenu dokumentaciju Nadzorni odbor nije pronašao nepravilnosti u radu Upravnog odbora i menadžmenta kluba, te su organi kluba blagovremeno odgovarali na sve upite i na vrijeme izvršavali obaveze zahtijevane od Nadzornog odbora. Za kraj je dodao da je 9. oktobra 2021.godine jednoglasno donesen zaključak da novi predsjednik bude Kemal Islambegović, koji je naslijedio dosadašnjeg predsjednika Almira Rekanovića. Na funkciju zamjenika izabran je Emir Talam.

Na kraju članovi Skupštine kluba kao posljednju tačku dnevnog reda jednoglasno su prihvatili inicijativu člana Tarika Ajanovića da se dopuni dnevni red s dvije tačke. Prva je razmatranje provedene analize omladinskih škola nogometa u Zenici, dok je druga tačka bila odluku o pokretanju inicijative za dodjeljivanje počasnog članstva kluba jednoj od legendi Čelika Mehmedu Buzi, što će biti obaveza Upravnog odbora kluba prema Statutu, te razmotri ovu inicijativu, te je dodjeli bivšoj legendi kluba do narednog rođendana NK Čelik.

Autor teksta: D.Kurbegović