Home » OKBIH: NIKE bi da sponzorira bh. olimpijski tim u Rio de Janeiru

OKBIH: NIKE bi da sponzorira bh. olimpijski tim u Rio de Janeiru

Možda zvuči malo nerealno, ali mi razmišljamo o tome da u skorije vrijeme nosimo opremu nekog domaćeg brenda i vjerujte mi da će se ova ideja kad-tad realizovati, kazao je Fazlagić

Olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje počinju 5. augusta, bit će sedme na kojima će nastupiti i olimpijskim tim Bosne i Hercegovine. Naša zemlja još je bez olimpijske medalja, ali to bi se moglo promijeniti u Brazilu.

Tuka je već "maneken" velikog NIKE-a
Tuka je već “maneken” velikog NIKE-a

Najveći argument za olimpijsko odličje je Amel Tuka, sjajni bh. srednjeprugaš, koji se na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Pekingu okitio bronzanom medaljom.

Šestogodišnji ugovor

Pet bh. atletičara već je osiguralo potrebnu olimpijsku normu, a pored Tuke, u Rio za sada su se plasirali Lucia Kimani-Marčetić, te trojica bacača kugle Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer. Sigurno je da će olimpijski tim BiH biti i brojniji, a zanimalo nas je u kojoj opremi će to naš tim nastupiti u Riju.

– Mi smo trenutno na polovini šestogodišnjeg ugovora sa sportskim brendom NAAI, čiju smo opremu nosili i na Olimpijskim igrama u Londonu. Nju ćemo nositi i u Rio de Janeiru – kazao nam je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskom komiteta BiH, te pojasnio:

– Naši reprezentativci opremu našeg tehničkog sponzora dužni su nositi na pres-konferencijama, olimpijskom selu i van stadiona. Ipak, tokom takmičenja naši sportisti nosit će opremu svojih saveza, dok ćemo na ceremoniji otvaranja Igara u Rio de Janeiru nositi svečana odijela.

Sve bolji rezultat naših sportista, koji su osigurali ili su na putu da osiguraju nastup na Olimpijskim igrama, pobudili su interes i kod velikih sportskih brendova. Planetarno poznati američki sportski brend Nike, s kojim su pod ugovorom naši Amel Tuka i Mesud Pezer, pokazao je interes da oblači bh. tim, ali tek u jednom segmentu.

Nastupit će drugi put na Olimpijadi (foto:avaz.ba)
Nastupit će drugi put na Olimpijadi (foto:avaz.ba)

– Iako imamo svog tehničkog sponzora, sa kojim imamo odličnu saradnju, veliki Nike je pokazao interes, ali američka kompanija bi tek naš tim željela snabdijevati patikama. Ipak, sve je to u nekoj početnoj fazi, a činjenica da je sjedište Nikea za naš region u Beogradu, malo otežava poslovanje jer svako želi sponzorisati i ulagati u nešto što mu je geografski bliže – ističe Fazlagić.

Mašta o domaćoj opremi

Nike je veliko ime među sportskim brendovima, ali u Olimpijskom komitetu maštaju da u dogledno vrijeme naši sportisti na velikim takmičenjima nastupaju u sportskoj opremi domaće proizvodnje.

– Možda zvuči malo nerealno, ali mi razmišljamo o tome da u skorije vrijeme nosimo opremu nekog domaćeg brenda i vjerujte mi da će se ova ideja kad-tad realizovati – poručio je Said Fazlagić.

(Dino Stambolić/Faktor.ba)