Home » Oko Livna će biti izgrađena obilaznica vrijedna 4,5 miliona KM

Oko Livna će biti izgrađena obilaznica vrijedna 4,5 miliona KM

Na dijelu magistralne ceste M-15 gradit će se obilaznica oko Livna, a za prvu fazu projekta danas je potpisan ugovor čija je vrijednost četiri i po miliona konvertibilnih maraka.

Potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji obilaznice Livna na magistralnoj cesti M-15 danas je upriličeno između Javnog preduzeća Ceste FBiH te izvođača radova Livnoputevi d.o.o. Livno i KTM Brina d.o.o. Posušje.

“Ovim projektom biće ostvarena veza dvije magistralne ceste, uz skraćenje dužine i vremena putovanja. Projekat, pored osnovne trase, uključuje dva rotora i četiri raskrsnice te izradu zatvorenog sistema odvodnje sa prikupljanjem vode u separatore i odvod do recepijenta. Ukupna dužina projekta je 2,9 kilometara”, kazao je direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić.

  Problemi u građevinarstvu: Repromaterijal poskupio za gotovo 100 posto

Vrijednost ugovora je 4,555,708.78 KM sa PDV-om, a isti će biti finansiran iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Usluge nadzora radova dodijeljene su kompaniji Roughton International Ltd.

Podsjećamo, ovo je druga obilaznica za čiju su realizaciju prve faze projekta Ceste FBiH potpisale ugovor u ovom mjesecu.

Osim Livna, obilaznicu će dobiti i Bugojno, a radovi su planirani na dijelu magistralne ceste Donji Vakuf – Bugojno. Vrijednost prve faze projekta je 4.528.639,46 KM.

Izvor: Klix