Home » Opasnost od trovanja hranom: Ove navike u kuhinji bismo trebali izbjegavati

Opasnost od trovanja hranom: Ove navike u kuhinji bismo trebali izbjegavati

Prilikom kuhanja kod kuće često se može dogoditi da zaboravimo neka pravila koje koriste slavni kuhari. U žurbi često zaboravimo staviti pregaču ili nam se desi da miješamo umak kašikom s kojom smo prethodno probali jelo.

Ipak, takve situacije bismo trebali izbjegavati radi vlastite sigurnosti, jer se na ove načine šire različite bakterije koje mogu prouzrokovati trovanje hranom.

Stare namirnice ostavljate na dnu frižidera

Kako vam pojedine namirnice kratkog roka ne bi istekle, trebali biste ih držati na vidljivom mjestu. Stoga se preporučuje da namirnice koje ste tek kupili stavite na dno frižidera.

Različite namirnice ostavljate u frižideru

Ako ste mislili da nije važno gdje ostavljate pojedine namirnice u frižideru, prevarili ste se. Postoje jasna pravila o tome gdje pojedine namirnice trebaju stajati u frižideru kako bi se izbjegla kontaminacija. To se najviše odnosi na sirovu hranu poput mesa, koja bi trebala biti na dnu frižidera, dok bi povrće trebalo biti na policama iznad.

Sušite suđe kuhinjskom krpom

Kuhinjske krpe idealno su mjesto za razmnožavanje bakterija, stoga ih ne biste trebali koristiti za svakodnevno brisanje suđa. Iako je to mnogima nezamislivo, jer se kuhinjska uglavnom i koristi za brisanje mokrog suđa, preporučuje se da ih ipak ostavite u plastičnoj sušilici.

Slažete drvene daske prije nego što ih osušite

Drvene daske za rezanje trebalo bi dobro osušiti prije nego što ih vratite na mjesto, jer su one jedan od najzagađenijih predmeta u vašoj kuhinji. Također, ove daske nikako ne biste trebali slagati jednu na drugu, već isključivo u uspravnom položaju, kako se ne bi stvorila vlaga.