Home » Oštrija pravila za prijavu azila u Njemačkoj

Oštrija pravila za prijavu azila u Njemačkoj

Njemački parlament usvojio je nove mjere kojima se pooštravaju pravila prijavljivanja za azil. Paket, koji uključuje mjere kao što su ograničenja na spajanje porodica za neke migrante, usvojen je s 429 glasova za i 147 protiv.

Nova pravila također će smanjiti broj prepreka za protjerivanje osuđivanih stranaca – mjera koja je predložena nakon novogodišnjeg divljanja u Koelnu, kada su stotine žena prijavile da su ih migranti seksualno napastvovali i pljačkali.

Kancelarka Angela Merkel našla se pod intenzivnim pritiskom da smanji broj tražilaca azila u Njemačkoj u koju je prošle godine ušlo 1,1 miliona migranata.

Po novim pravilima, nekim migrantima će biti zabranjeno da dovedu porodice radi spajanja u Njemačkoj na dvije godine.

Mjera se primjenjuje na tražioce azila koji još ne mogu biti deportovani jer se suočavanju s rizikom mučenja ili smrtne kazne u vlastitoj zemlji.

Proces podnošenja molbe za azilom također će biti ubrzan, a bit će uspostavljeni centri za procesuiranje molbi “ekonomskih migranata”, koji imaju male šanse da dobiju izbjeglički status.

Namjera vlade u Berlinu je da prikupi te molbe u specifičnim centrima kako bi organizirali njihovu brzu repatrijaciju  i oslobodili bi se resursi za ratne izbjeglice kojima je potrebna hitna zaštita, prenosi AFP.

BHRT

Tags