Home » Osuđen na pet godina zatvora zbog trgovine ljudima i zlostavljanja petero maloljetne djece

Osuđen na pet godina zatvora zbog trgovine ljudima i zlostavljanja petero maloljetne djece

Zbog prisiljavanja na prosjačenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja petero maloljetne djece i izvanbračne supruge, H. M. (33) je pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta BiH pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.

Tužiteljstvo je procesuiralo H. M. jer je tijekom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu.

Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak školu, te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50 maraka dnevno.

Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima šta će se dogoditi ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali ići u prosjačenje.

Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je svoju djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima. Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića.

Uz to, on je u alkoholiziranom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i izvanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši tjelesnu cjelovitost i mir članova obitelji.

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca. Prethodno mu je samo za trgovinu ljudima utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za nasilje u obitelji utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od četiri mjeseca, naveli su iz Tužiteljstva.