Home » Predao se otmičar egipatskog aviona

Predao se otmičar egipatskog aviona

Otmičar egipatskog aviona predao se, a svi su putnici nalaze na sigurnom, na Kipru. Time je okončana višesatna drama na aerodromu u Laranci, a nije pronađen nikakav eksploziv, ni u avionu niti kod otmičara, koji je kao razlog za otmicu aviona naveo da su bili lične prirode.

Podsjetimo, zvaničnici egipatskog civilnog vazduhoplovstva potvrdili su da je danas avion kompanije EgyptAir otet dok je letio na liniji Alexandria – Kairo. Kao otmičar identifikovan je Ibrahim Samahu koji, između ostalog, traži od kiparskih vlasti politički azil. Kiparski zvaničnik je rekao da je oteti avion sletio u utorak ujutro na aerodrom u Larnaki i da postoji sumnja da se u avionu nalazi bomba.

Oko 30 do 40 putnika oslobođeno je iz otetog aviona, javili su kiparski državni mediji.

Avio-prevoznik je saopštio da je pregovorima postignuto da iz aviona budu pušteni svi putnici osim petoro stranaca i posade.

Egipatski zvaničnici rekli su ranije da je pilot Omar al Džamal obavijestio vlasti da mu je putnik sa eksplozivnim pojasom zaprijetio i primorao ga da preusmjeri avion iz Egipta prema Kipru.

Informacije kojima raspolaže kiparska državna televizija upućuju na lične, a ne političke motive otmičara. Njegova bivša žena navodno živi na Kipru te je i njoj namijenio pismo za koje je tražio da ga vlasti pošalju.

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades potvrdio je da otmica nema veze s terorizmom. Javio se i egipatski ministar vanjski poslova koji je cijelu priču sažeo u jednoj rečenici:

– On nije terorist, on je idiot! Teroristi su luđaci, ali nisu glupi. Za razliku od ovog tupana…

Kiparski javni servis ranije je javio da se u avionu nalazi 55 putnika i sedam članova posade.

Avion tipa “Airbus A320” bio je u trenutku otmice na letu iz Aleksandrije prema Kairu.

Kiparska policija saopštila je da osoba ili osobe koje kontrolišu avion još nisu uputile nikakve zahtjeve.

Fokus