Home » Otvara se nova fabrika u BiH, plate će biti kao u Njemačkoj

Otvara se nova fabrika u BiH, plate će biti kao u Njemačkoj

U Poslovnoj zoni 96 općine Vitez za desetak dana počet će sa radom fabrika za proizvodnju luksuznih kamp-prikolica “Derubis Caravan”, dužine sedam i širine 2,4 metra, koja je napravila bum na najvećem svjetskom sajmu kampera i opreme za kampiranje Caravan salon u njemačkom Dizeldorfu, piše portal avaz.ba.

Radi se o novom proizvodu kompanije “Derubis Yachts” iz Viteza, koja se proslavila na svjetskom tržištu sa luksuznom bh. jahtom “Derubis Fly 44”, izgrađenom u njihovom brodogradilištu u Vitezu, u srcu Bosne.

Nova fabrika prostire se na 3.000 kvadratnih metara zatvorenog i isto toliko kvadrata otvorenog prostora, u početku će zapošljavati 30 radnika, a do kraja 2022. trebalo bi da se u njoj proizvede 500 novih luksuznih kamp-prikolica.

Prema riječima Denisa Kraljevića, osnivača i prvog čovjeka “Derubisa”, više ne mogu ostati mali, “moramo narasti”.

Kraljević za Oslobođenje govori da će morati obučiti radnike, a ako bude bilo potrebno, zaposlit će i ljude iz inostranstva. Tvrdi da će mladi ljudi, ukoliko se posvete poslu i budu koncentrirani kao kad rade u Njemačkoj, uz rezultate rada kao u Njemačkoj, imati i platu koja neće biti manja od plate kakvu bi imali u toj zemlji. To je, veli, način na koji bi se trebao zaustaviti odlazak mladih iz BiH.

Ovo je moderna tvornica, tvornica 21. stoljeća, u kojoj mladi ljudi mogu pronaći dobar posao. Ovakvi projekti mogu zaustaviti odlazak mladih u inostranstvo, kaže Kraljević.

– Da smo išli na lokalne sajmove, ostali bismo lokalni. Išli smo na dva najveća sajma na svijetu i to se pokazalo dobrim potezom. Bio je, naravno, to i riskantan potez, ali smo uspjeli – ističe.

Za novu fabriku priča da je napravljena na novim tehnologijama, da “ono što drugi mogu sanjati, mi možemo napraviti”.

– Luksuzna kamp-prikolica je napravljena iz jednog dijela, iz kalupa. To je preskupa tehnologija da bi se radila u Evropi. Puno je ljudskog rada, puno truda za napraviti. Fabrike koje postoje ne mogu dozvoliti sebi da uspore proizvodnju, da rade na ovaj način. Nama ovo osigurava prođu i čini razliku od drugih proizvoda. U sljedećih nekoliko godina ne očekujem da će neko krenuti u ovom smjeru. Mi smo došli na druge ideje, donijeli smo novu tehnologiju, donijeli smo novi pristup, donijeli smo novu ergonomiju unutarnjeg prostora… Sve ideje koje smo imali u glavi smo realizirali i to se pokazalo kao dobitna kombinacija – dodaje Kraljević.

Nedavno je u Vitezu održano prvo okupljanje distributera kompanije “Derubis”, kojem su prisustvovali i generalni distributer za EU i Rusiju – ALBE Alliance grupa, te ostali distributeri iz Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Litvanije, Rusije, Češke Republike, Slovenije, Hrvatske i Saudijske Arabije.

Privatnim avionom u BiH tako su doletjeli vlasnici ALBE Alliance grupacije – bračni par Aleksander (Alexander) i Bita Šerger (Beata Scherger). Kada su u pitanju jahte, u 2022. godini cilj je da “Derubis” proizvede njih sedam u svom brodogradilištu.

– Ne bismo ni krenuli u ovaj posao da nismo bili sigurni u uspjeh. Mi smo ispitali tržište. Nudili smo zajedničku saradnju drugim bh. firmama, da krenemo zajednički u tako nešto. To što su oni bili kratkovidni, nije do nas. Krenuli smo sami i napravit ćemo ono što smo zacrtali. Kod nas ne postoji rikverc. Možemo samo ići naprijed. Onaj ko nas može slijediti, može sa nama. Oni koji ne mogu, trebaju naći nešto jednostavnije. Istina, uspjeh se dogodio brže nego što smo očekivali, ali smo definitivno preduvjete za to sami napravili. Iznenadila nas je brzina reakcije Evrope i partnera i brzina narudžbi koja je definitivno velika – naglašava Denis Kraljević, koji je sa suprugom Lejlom Kraljević suvlasnik kompanije “Derubis”, piše Oslobođenje.