Home » Ova tri napitka pomoći će vam da se opustite pred spavanje, ali i da izgubite višak kilograma

Ova tri napitka pomoći će vam da se opustite pred spavanje, ali i da izgubite višak kilograma

Napitci poput čaja od cimeta ili smoothieja s bananama mogu vam pomoći pri mršavljenju, a možete ih konzumirati pred spavanje.

Sve što pojedete ili popijete pretvara se u glukozu i vaše tijelo koristi za obavljanje različitih funkcija. Sav višak glukoze obično se pohranjuje u mišićnim i masnim ćelijama kao rezerva energije, što dovodi do debljanja.

Dakle, ako planirate da smršate, važno je da sagorite uskladištenu glukozu, povećavajući potrošnju kalorija. Pa kako sagorjeti više kalorija? Jedan od načina je da povećate fizičku aktivnost i smanjite potrošnju kalorija. Drugi je da ubrzate metabolizam , tako da vaše tijelo sagorijeva više kalorija čak i kada je u mirovanju.

Postoji nekoliko napitaka za mršavljenje koje možete konzumirati pred spavanje kako biste ubrzali metabolizam i skinuli nekoliko kilograma viška, a među njima su:

Zlatno mlijeko

Mlijeko od kurkume ili zlatno mlijeko popularno se koristi u svakom indijskom domaćinstvu. Sadrži kurkumu, koja ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Mala studija sugerira da kurkuma poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže vam da smršate, poboljšavajući apsorpciju šećera u vašim ćelijama i smanjujući šanse da iskusite česte napade gladi i žudnje. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdila ova tvrdnja.

Sastojci i način pripreme: 1⁄4 kašičice kurkume možete dodati u čašu vrućeg mlijeka, dobro promiješati i uživati ​​u napitku. Ovo može biti dobar napitak prije spavanja koji vam može pomoći pri mršavljenju.

Banana smoothie

Banane sadrže melatonin, serotonin i kalij, koji pomažu vašim mišićima da se odmotaju za noć zdravog sna. Za pripremu možete koristiti mlijeko ili jogurt. Prema studiji, ovi sastojci su bogati magnezijem koji pokreću vaše tijelo da se opusti i uspava.

Sastojci i način pripreme: U blender ubacite bananu, 200 ml mlijeka, nekoliko badema i sjemenki lana koje su također dobar izvor magnezijuma, omega-3 i triptofana.

Čaj od cimeta

Cimet s medom može vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma, a mala studija sugerira da cimetaldehid prisutan u cimetu stimulira proizvodnju topline (termogeneza), što pomaže vašem tijelu da sagorijeva više kalorija.

Druga studija implicira da cimet može pomoći u smanjenju štetnih učinaka konzumiranja masne hrane na vaše tijelo, te može doprinijeti gubitku težine.

Sastojci i način pripreme: U kipuću vodu možete dodati ½ kašičice cimeta u prahu. Procijedite i dodajte kašičicu meda.