Home » Ovih pet namirnica za brže mršavljenje uvijek trebate imati u svom frižideru

Ovih pet namirnica za brže mršavljenje uvijek trebate imati u svom frižideru

Razvijanje zdravih prehrambenih navika je ključni dio u procesu mršavljenja. Mnogo je lakše održavati navedene navike tako što ćete imati spremne hranljive opcije hrane, zajedno sa odbacivanjem svih nezdravih iskušenja koja će vas skrenuti sa kursa.

Laurom Burak, osnivačica “GetNaked Nutrition” i autorica knjige “Slim Down with Smoothies”, podijelila je pet zdravih namirnica za brže mršavljenje koje uvijek trebate imati u svom frižideru.

“Jedna od prvih stvari koje treba učiniti kako biste stvorili zdravije prehrambene navike je da nabavite svježe, smrznutih namirnica te da ih iz ostave premjestite u frižider kako biste lakše birali zdrave obroke. Kada otvorite vrata frižidera, ako je zdravija hrana vizualno ispred vas, mnogo je veća vjerovatnoća da ćete je zgrabiti”, navela je.

Jaja

“Jedna od prvih stvari za kojima posežem kada želim da napravim brzi obrok su jaja”, kaže.

Jaja možete koristiti za neprimjetno pripremanje zdravih obroka – od omleta do muffina sa jajima – bez obzira na doba dana. Ili razmislite o tome da jaja skuhate i vratite ih u frižider za hranljivu grickalicu koju možete uzeti i uživati ​​kad god želite.

Jaja su odličan izbor za podršku vašim naporima za mršavljenje, a istraživanja to potvrđuju. Prema studiji iz 2014. godine, pojedinci koji su jeli jaja za doručak, za razliku od kruha na pari, iskusili su povećanje sitosti i smanjenje tjelesne težine. Više istraživanja otkriva da pojedinci koji jedu jaja i žitarice mogu doživjeti veću sitost i smanjenu glad.

Povrće

“Uvijek držite nekoliko povrtnih opcija u ladici s proizvodima da ih bacite u kajganu ili da ih napravite kao prilog, kao dio salata ili koristite na mnoštvo drugih načina za stvaranje volumena i dodavanje hranjivih sastojaka vašoj prehrani.

Postoji mnogo nauke koja istražuje pozitivnu vezu između konzumiranja povrća i gubitka težine. Na primjer, prema istraživanju objavljenom u Nutrients, prethodne studije pokazuju da povećanje unosa povrća može dovesti do gubitka težine i smanjenog rizika od debljanja ili pretilosti.

Voće koje je u sezoni

Sljedeći put kada poželite nečeg slatkog, trebali biste grickati sezonsko voće umjesto da posežete za artiklima iz špajze kao što su kolačići s komadićima čokolade i bomboni prepuni šećera.

Studija objavljena u PLOS Medicine otkriva prednosti mršavljenja od dodavanja voća vašoj ishrani. Istraživanje je pokazalo da je povećanje konzumacije voća povezano sa gubitkom težine u periodu od četiri godine. Voće koje je dalo najviše koristi su jabuke, bobice i kruške.

Kvalitetan umak za salatu

“Uvijek imajte u svom frižidru dobar umak za salatu za prelijevanje povrća ili za poboljšanje okusa bilo kojeg jela”, kaže Burak.

Mnogi gotovi umaci za salatu su prepuni kalorija i masnoća, pa svakako odaberite kvalitetan ili napravite vlastiti. Na primjer, možete sakriti nekoliko limuna u frižideru da biste svom zelenju dodali još malo kiseline.

Hrana sa visokim sadržajem proteina

Burak lično voli zalihe ukusne hrane bogate proteinima koje možete lako ponijeti sa sobom.

“Jogurt i svježi sir, kao i pakovanja humusa koje možete ubaciti povrće i dodati kao namaz u sendviče”, kaže ona.