Home » Ovih pet začina pomoći će vam da brže riješte masnih naslaga sa stomaka

Ovih pet začina pomoći će vam da brže riješte masnih naslaga sa stomaka

Ukoliko želite potaknuti rad vašeg metabolizma i skinuti višak masnih naslaga sa stomaka, u svoju svakodnevnu ishranu trebali biste uvrstiti više začina, a što manje soli.

Nedavna bihevioralna studija koja je podučavala odrasle da obogaćuju obroke biljem i začinima umjesto soli dovela je do smanjenja konzumacije natrija za gotovo 1000 miligrama dnevno.

Đumbir

Legenda kaže da je kineski filozof Konfučije jeo đumbir uz svaki obrok, a sada postoji znanost koja sugeriše da đumbir može poboljšati niz gastrointestinalnih simptoma. Osim što liječi bolove u trbuhu, studija objavljena u Journal of Gastroenterology and Hepatology navodi da đumbir ima sposobnost ubrzavanja pražnjenja želuca.

Biber

Biber se vijekovimma koristi u istočnjačkoj medicini za liječenje brojnih zdravstvenih stanja, uključujući upale i stomačne probleme. Također, nedavna studija na životinjama otkrila je da neki sastojci u biberu također mogu imati sposobnost suzbijanja stvaranje novih masnih stanica.

Cimet

Cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli za koje je dokazano da mijenjaju sastav tijela i poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Dodatak cimeta u prehrani smanjuje nakupljanje sala na trbuhu. Također, dodavanje velike kašike cimeta obroku može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina.

Kajenska paprika

Kajenska čili paprika dokazano smanjuje salo na trbuhu, potiskuje apetit i potiče termogenezu – sposobnost tijela da sagorijeva hranu kao energiju. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da dnevna konzumacija kajenske paprike poboljšava gubitak masnih naslaga na stomaku.

Sjemenke gorušice

Naučnici s Oxforda otkrili su da konzumacija jedna kašičice senfa može potaknuti metabolizam do 25 posto nekoliko sati nakon jela. Studija objavljena u Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je visceralno masno tkivo štakora hranjenih čistom svinjskom mašću smanjeno kada je prehrani dopunjeno uljem gorušice.