Home » Ovo su iznenađujući učinci konzumiranja tamne čokolade

Ovo su iznenađujući učinci konzumiranja tamne čokolade

Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim užitkom – tamna čokolada, to jest, ali ne i mliječna čokolada. Istraživanja sugeriraju da vam može pomoći da sagorite više kalorija.

Tamna čokolada sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja sugeriraju da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kojem su sudjelovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog “lošeg” holesterola.

Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade i poboljšano raspoloženje.

Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve većem broju istraživanja koja će vas možda potaknuti da uživate u nekoliko komada omiljene tamne čokolade nakon večere.

Studija objavljena 2021. godine u International Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.

Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od dvije grupe – jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bijela čokolada placebo.

Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana jedenja. Vježbe su uključivale stacionarnu vožnu bicikla u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su jeli tamnu čokoladu zabilježili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bijele čokolade.

Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tokom bilo kojeg intenziteta ciklusa.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade – približno 4 komada – bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu.

Vjerovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulirali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugeriraju da bi daljnja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu, kontroli težine i sastavu tijela.