Home » Ovo su najbolje svjetske destinacije koje magazin Time preporučuje za posjetiti ove godine

Ovo su najbolje svjetske destinacije koje magazin Time preporučuje za posjetiti ove godine

Magazin Time izdvojio je listu 50 najboljih destinacija svijeta koje trebate posjetiti u 2023. godini, a na listi su se našli gradovi od Barcelone do Timisoara, kao i jedan iz regije – albanski grad Berat.

Da bi sastavio listu najboljih destinacija svijeta koje treba posjetiti ove godine, magazin Time je tražio nominacije za mjesta od svojih međunarodnih dopisnika i saradnika, s pogledom na ona koja nude nova i uzbudljiva iskustva.

Za rezultat su izdvojili 50 mjesta, od Gize i Saqqare u Egiptu, gdje je dugo odlagani Veliki egipatski muzej konačno renoviran i ponovo otvoren, do gastronomske destinacije – Dijona u Francuskoj.

Neke od destinacija provode održivije turističke prakse kako bi zaštitile svoje prirodne ljepote; Arhipelag Tuamotu u Francuskoj Polineziji ide ka tome da dozvoli samo jednog stranog posjetitelja po lokalnom stanovniku.

Drugi napreduju, rastu i mijenjaju se, poput grada Medellina u Kolumbiji, koji je procvjetao u kulturno živopisnu metropolu u godinama nakon smrti Pabla Escobara.

Top deset destinacija na listi čine: Dominika, Barcelona, Torres del Paine Nacionalni Park u Čileu, Ladakh u Indiji, Churchill u Kanadi, Aarhaus u Danskoj, Roatan u Hondurasu, Aqaba u Jordanu, Kyoto u Japanu, Musanze u Ruandi.

Zanimljivo je da je na listi svoje mjesto pronašao albanski grad Berat koji se naziva i gradom “hiljadu prozora”. Nalazi se na jugu zemlje, a nerijetko se naziva i najljepšim albanskim gradom. Zahvaljujući unikatnoj osmanskoj arhitekturi našao se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a nosi i titulu grada-muzeja.

Cjelokupnu listu 50 destinacija koje magazin Time preporučuje za posjetu u 2023. godini možete pogledati na linku.