Home » Ovo su najgori filmovi 2022. godine: Deset naslova koji su razočarali kritičare

Ovo su najgori filmovi 2022. godine: Deset naslova koji su razočarali kritičare

Kritičari Varietyja Owen Gleiberman i Peter Debruge predstavili su listu najgorih filmova ove godine, a na listi su se našla ostvarenja poput dugo najavljivanog filma o Marilyn Monroe “Blonde” ili “355” u kojem glume Penelope Cruz i Jessica Chastain.

Dva kritičara zabavnog magazina navela su djela koja smatraju najgorim filmovima 2022. godine. Ova lista je razljutila fanove, ali i brojne zaposlene u industriji uključujući glumca iz “Gospodara prstenova” Elijaha Wooda koji ju je okarakterisao kao “nepotrebnu i grubu praksu”.

Tako su Gleiberman i Debruge odabrali po pet filmova koje su smatrali najgorim u ovoj godini.

Gleiberman je na prvo mjesto pozicionirao “Amsterdam” koji je okarakterisao kao “bizarni fijasko Davida O. Russella koji je istovremeno na granici da bude dosadan, paralizirajući i nepovezan”.

Na drugom mjestu je “Minions: The Rise of Gru” o kojem je kritičar kazao: “Kada animirani nastavak nema više svrhe od krave koja se muze na suho, to može biti čudno beživotna afera. Možda se zato peti nastavak u seriji ‘Despicable Me’ čini kao 105. po redu”.

Treće mjesto zauzima “Bones and All” za koji se navodi da se u dva sata i deset minuta gotovo ništa ne dešava. Četvrto mjesto zauzeo je remake filma koji nazivaju najgorim djelom Stephena Kinga iz 80-ih – “Firestarter”. Posljednji na Gleibermanovoj listi je film “Three Thousand Years of Longing”.

Peter Debruge je na prvo mjesto svoje liste najgorih filmova u 2022. godini pozicionirao “Blonde” koji govori o životu Marilyn Monroe. Naveo je da “rediteljev jednodimenzionalni pogled na Marilyn – ovu kompleksnu i nepoznatu ženu svodi na status žrtve što ulogu čini tako plitkom”.

“Bigbug” zauzeo je drugo mjesto, a Debruge kaže da je u njemu došlo do kratkog spoja koji donosi brbljanje i buku.

Treće mjesto zauzeo je Netflixov “Bubble”, četvrto “Spiderhead” za koji kaže da pogrešno prikazuje Chrisa Hemswortha kao ludog naučnika.

Na posljednjem mjestu našao se film “355” koji je uprkos “ekipi iz snova vrhunskih ženskih talenata” koja uključuje Penelope Cruz, Jessicu Chastain i Lupitu Nyong'o zakazao.

Debruge krivca vidi u reditelju Simonu Kinbergu za kojeg kaže da je pokvario i posljednji film “X-Men”.

“Čovjek ne može koreografirati akciju, a rezultat je smiješno lažan, poput gledanja djece kako poziraju iza okvira vrata vičući “pew pew” dok pantomimom pucaju jedni na druge”, navodi se.