Home » Parlament nije usvojio izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču Mostara

Parlament nije usvojio izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču Mostara

Na dnevnom redu kao tri odvojene tačke našle su se izmjene Izbornog zakona BiH stavljene na usvajanje po hitnom postupku koje se tiču Mostara i to prijedlog zastupnika Mirsada Mešića i Damira Bećirovića (SDP i DF), prijedlog zastupnice Borjane Krišto (HDZ BiH) i prijedlog zastupnika Amira Fazlića i Mirsada Đonlagića (SDA i SBB). Nijedan od ovih prijedloga nije dobio dovoljnu parlamentarnu većinu.

Za prijedlog SDP-a i DF-a ZA je glasalo 8 zastupnika, PROTIV 28 i UZDRŽANA 3. Za prijedlog HDZ-a BiH ZA je glasalo 5 zastupnika, PROTV je bilo 32, i UZDRŽANO 2. Za prijedlog SDA-SBB ZA je glasalo 16 zastupnika, PROTIV je bilo 22 i jedan UZDRŽAN.

Opozicija je u toku sjednice upozorila kako postoji dogovor vladajućih političkih stranaka, misleći na SDA i HDZ BiH, da se nijedan od prijedloga izmjena ne usvoji na današnjoj sjednici. Mladen Bosić iz SDS-a koji je dio parlamentarne većine kazao je kako mu nije poznato da su političke stranke bilo šta dogovarale.

Još uvijek ostaje nejasno šta će biti sa izborima u Mostaru s obzirom na to da da će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 4. maja donijet odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u našoj državi.

Podsjećamo, Krišto je u toku sjednice kazala da prijedlog HNS-a u vezi izmjena Izbornog zakona koji se tiče Mostara u potpunosti provodi odluku Ustavnog suda BiH i otklanja svaki vid diskriminacije među građanima Mostara.

Ona je ocijenila kako su SDA i SBB-a pokušavali doći do implementacije presude Ustavnog suda BiH, ali da to još uvijek nije dovoljno ako se govori o jednakosti glasa te da u njihovom prijedlogu postoje određeni dijelovi koji nisu ustavni.

Opozicija je na fonu priča o međusobnom približavanju i pronalaženju rješenja za grad Mostar zaključila kako su političke stranke toliko međusobno bliske da se čak ne slažu ni u vezi s ustavnosti prijedloga.

Klix