Home » Pet namirnica koje će vam pomoći u sagorijevanju masnih naslaga na stomaku

Pet namirnica koje će vam pomoći u sagorijevanju masnih naslaga na stomaku

Masne naslage nisu samo estetski već i ozbiljan zdravstveni problem. Skladištenje masnih naslaga na stomaku povećava rizik od prerane smrti čak i za one ljude sa zdravom težinom.

Stoga, nije loše poznavati koje namirnice vam mogu pomoći da smanjite masne naslage na stomaku.

Grah

Grah može pomoći u procesu mršavljenja i to u području stomaka. On je pun topivih vlakana koja uklanjaju upale u našem probavnom sistemu stoga se preporučuje da ga češće konzumirate.

Crveno meso zamijenite ribom

Ljudi obično izbace masne namirnice kada žele izgubiti kilograme, ali to je pogrešno. Masti su neophodne za normalno funkcionisanje organizma, ali ovdje morate paziti kakve masti unosite. Birajte namirnice s nezasićenim mastima kao što je riba, a smanjite konzumaciju crvenog mesa.

Crvena paprika

Šolja crvene paprike će vam dati tri puta više vitamina C od preporučene dnevne doze. To je odlična vijest, jer vitamin C pomaže u sagorijevanju masnih naslaga na stomaku. Osim crvene paprike preporučuje se i drugo povrće i voće bogato ovim vitaminom.

Mahune

Mahune su veoma bogate vlaknima i hranjivim tvarima, a odličan su dodatak svakom obroku, jer pomaže da se dugo osjećamo siti. Osim toga, ubraja se u niskokaloričnu hranu.

Razrijeđeni jabučni ocat

Postoje određena istraživanja koja navode da octena kiselina u octu može pokrenuti metabolizam masti, no zbog jakog dejstva mora biti razrijeđen. Može uzrokovati oštećenje jednjaka i grla pa je najbolje piti dvije kašičice jabučnog octa u kombinaciji s dva decilitra vode.