Home » Pet navika koje će vam pomoći da održavate težinu bez prevelikog odricanja

Pet navika koje će vam pomoći da održavate težinu bez prevelikog odricanja

Ključ uspjeha u bilo kojem području života je izgradnja zdravih navika i njihovo pridržavanje. Bilo da je vaš cilj povezan s vašim zdravljem ili ličnim životom, navike su jedini način za postizanje dugoročnih rezultata.

Zbog toga vam donosimo prijedlog dobrih praksi koje će vam pomoći da za održavanje kilaže.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Kada je riječ o hranjivim tvarima koje potiču zdrav, dugotrajan gubitak težine, teško ćete naći boljeg protivnika od vlakana. Istraživanja pokazuju da konzumacija samo 30 grama vlakana dnevno može pomoći u naporima mršavljenja, sniziti krvni pritisak i potaknuti lučenje inzulina.

Spremite plan prehrane kada ste izvan kuće

Bilo da se radi o komadu torte, hamburegu ili piću, sasvim je u redu povremeno uživati u svojoj omiljenoj hrani. Međutim, važnije je pridržavati se redovitog rasporeda prehrane i imati čvrst plan prehrane kada znate da ćete duže vrijeme biti izvan kuće. To znači da sa sobom nosite zdrave obroke dok ste na poslu ili putujete kako biste spriječili prepuštanje iskušenju i odabir nezdrave, visokokalorične opcije hrane koja pridonosi debljanju.

Uključite fizičku aktivnost

Pobrinite se da imate sedmičnu aktivnost u nekom oblik. Ne samo da ćete izgraditi zdrave navike, već i smanjiti svoje šanse da se ponovno udebljate. Prema preporukama nutricionista, zdrave odrasle osobe u dobi od 18 do 65 godina trebale bi se baviti umjereno fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta pet dana svake sedmice.

Redovit san je izuzetno važan

Loš san može uzrokovati prekomjernu konzumaciju nezdravih ugljikohidrata i masti, jer nedostatak sna oštećuje nekoliko fizičkih funkcija tokom dana, povećavajući energetske potrebe vašeg tijela. Preporučuje se najmanje sedam sati kvalitetnog sna svake noći. To će vam pomoći da spriječite prejedanje i debljanje.

Smanjite stres

Kada ste pod stresom, vaša potreba za energijom naglo raste bez obzira na to radite li bilo kakav fizički posao ili ne. To je zato što vaše tijelo doživljava stres kao umor i želi vam dati energiju da na neki način funkcionišete. Dakle, smanjenjem nivoa stresa smanjujete i svoje šanse za prejedanje.