Home » Pet znakova koji ukazuju da vam je zaista potreban novi madrac

Pet znakova koji ukazuju da vam je zaista potreban novi madrac

Jedan od najčešćih uzroka lošeg sna je loš i star madrac. Ipak, većina ljudi predugo spava na svom starom madracu. Ako prepoznajete znakove u nastavku, možda je krajnje vrijeme da zamijenite madrac.

Koliko dugo imate madrac?

Za početak provjerite koliko je star vaš madrac. Ako je prošlo više od deset godina otkako ste ga kupili, onda ga trebate zamijeniti. Preporuka je da ne spavate duže od sedam godina na istom madracu.

Utrnuli dijelovi tijela

Ako se budite s utrnulim dijelovima tijela, onda je potrebno zamijeniti madrac. Ovo je odličan pokazatelj da vašem tijelu ne odgovara madrac kojeg imate. Kako biste provjerili ima li vaš madrac još dovoljno opruge, potrebno je kratko pritisnuti madrac rukom. Ukoliko se opruga ne vraća istom brzinom, potreban vam je novi madrac.

Mrlje ili neugodni mirisi

Ukoliko vaš madrac ima mrlje ili neugodno miriše, ovo je znak da biste trebali kupiti novi madrac. Tokom godina mnogo bakterija, prašine i tjelesnih tekućina nakuplja se u madracu, a to nije dobro za ljudski organizam.

Stabilnost madraca

Ukoliko madrac dijelite s partnerom, možete prepoznati da li je vaš madrac stabilan. Ukoliko tokom spavanja osjetite da se vaš partner namješta dok spava, madrac je potrebno zamijeniti. Dobar madrac trebao bi nuditi dovoljno stabilnosti da ostanete u snu kada se vaš partner okrene.

Bol u leđima

Ako nemate problema s bolovima u leđima, a budite se iscrpljeni i nenaspavani s tim bolom, to je još jedan znak da vam treba novi madrac. Madrac je odlučujući za vaše držanje tijela noću.