Home » Pezeru srebro u Istanbulu

Pezeru srebro u Istanbulu

Nakon što je prije desetak dana u Stockholmu i u seniorskoj konkurenciji prvi put u karijeri prebacio 20 metara, tačnije 20,01 m, naš mladi bacač kugle Mesud Pezer (21,5 godina) osvojio je u subotu srebrenu medalju na Balkanskom dvoranskom atletskom prvenstvu u Istanbulu. Pezer je, osim medalje, postavio i novi lični rekord od 20,22 metara, čime se ozbiljno primakao olimpijskoj normi za Rio de Janeiro (20,50 m).

-Zadovoljan sam nastupom, medaljom i rezultatom, ali može i puno bolje. To stalno govorim, nakon svakog takmičenja, a što i dokazujem. Stalno podižem „letvicu“ i sigurno sam spreman ispuniti i olimpijsku normu. To je cilj za ovu sezonu. Naravno, ponosan sam što sam za svoju zemlju osvojio srebrenu medalju- kaže Pezer, kojeg već 1. marta u Beogradu očekuje nastup povodom otvaranja atletske dvorane u ovom gradu.

Pezer je i u petak, na mitingu u Istanbulu, bio drugi s 19,80 m. I tada je, kao i na Balkanijadi, pobjedio tri godine stariji Rumun Andreiju Gag s 20,71m. On je na Balkanijadi pobjedio s 20,40 m, dok je njegov sunarodnjak Andrei Rares Toader, s 19,65 m, bio treći.

Pezer je prošle godine na Balkanijadi osvojio bronzu, ali tada je bacao skoro metar kraće- „samo“ 19,36 m. Pezer je novim usjehom najavio da će gotovo izvjesno, zajedno s Amelom Tukom, Hamzom Alićem i Lucijom Kimani, koji imaju olimpijsku normu, u avgustu putovati u Brazil. Zanimljivo je kako je Pezer srebrenom medaljom obradovao i novog bh. selektora i člana svog kluba, atletskog velikana Elvira Krehmića, kojem je ovo bio selektorski debi.

-Sretan sam zbog Mesuda, našeg kluba i bh. atletike. Zadržali smo kontinuitet osvajanja medalja na Balkanijadama, a da se nije desila povreda Tuke, imali bismo još najmanje jednu. Sigurno zlatnu- kaže Krehmić. On dodaje kakao su bil planirali da Tuka trči i štafetu 4×400 m, koja je bila četvrta, s novim bh. seniorskim dvoranskim rekordom- 3:20,86. Da je bio Tuka, bolji bi bio i rezultat, ali i sigurno bismo osvojili medalju. Štafetu su trčali mladi zenički atletičari Semir Avdić i Abedin Mujezinović, koji je trčao i na 800 metara te s vremenom 1:54,58 bio deveti.

Redakcija

Tags