Home » Pismo čitatelja: Zenica grad sporta ???

Pismo čitatelja: Zenica grad sporta ???

Na naš mail dobili smo zanimljiv osvrt čitatelja o stanju sporta u Zenici koji prenosimo u cjelosti.

ZENICA GRAD SPORTA?

Nekada je ovaj slogan davao energiju i motivisao mlade u Zenici da se bave sportom. Infrastruktura je impozantna i nijedna druga lokalna zajednica u BiH ne može se pohvaliti da raspolaže i približnom sportskom infrastrukturom. Arena Zenica, Bilino Polje, Atletski stadion, Kamp NS  BIH itd….

Da bi  SPORT živio  lokalna zajednica mora obezbjediti ozbiljnu podršku, podrška Grada od 550 000 KM na godišnjem nivou, bez stalne ljubavi između  javnog i privatnog sektora,  te strateški definisanih ciljeva i projekata dovela je do stanja u kojem se trenutno nalazi zenički sport.

Nogomet. NK ČELIK kao simbol ovog grada svojim predstavama na početku sezone u BH Telecom Premijer ligi BiH ne prezentuje Grad Zenicu na način kako to dolikuje gradu i klubu kakav je NK ČELIK. Nekada brend, NK Čelik, postao je predmet željenja sportske javnosti, čuđenja pa i  još jedan  SOCIJALNI slučaj u gradu. NK Čelik je postao sve što nije trebao, NITI SMIO da postane.

NK Čelik igra u dresovima starim nekoliko godina, a u jednom danu 3 selekcije NK Čelika prime 17 golova…. Nema NK Čelik podršku lokalne zajednice i ako ima ta podrška je za nivo kantonalnog ligaša, ali i, istini za volju, veći dio sredstava koja su uplačena klubu u ovoj godini bila su usmjerena na saniranje ranijih dugovanja isl…

Ragbi. RK Čelik je harao regijom, osvojili  su regionalnu ligu, redom su pobjeđivali i bili najbolji,  gdje su sad?

Košarka. OKK Čelik je bio stabilan prvoligaš, njegovi bivši igrači su sada igrači euroligaških ekipa, taj klub je imao publiku, pobjeđivao velikane,  gdje su sad?

  Stonoteniseri zeničke Mladosti osigurali drugo mjesto na polusezoni u Premijer ligi BiH

KŽK Čelik je  godinama u vrhu regionalne lige,  apsolutno su dominirale domaćom parketima posljednjih nekoliko godina, imaju igračice u svim selekcijama,  gdje su sad?

Rukomet. RK Čelik je dugo godina bio u vrhu PL BIH, igrali su finale kupa, igrali ligu za prvaka, punili Arenu, po Zajimu se u Pratu zove dvorana, gdje su sad?

ŠR Čelik Junior je projekt koji posljednjih nekoliko godina razvija mlade igrače, organizuje turnire, igra sve nivoe za mlađe uzrasne kategorije, imaju vrhunski turnir za mlade, Pero Metličić je dolazio u Arenu zbog ovog projekta…  Napravili su fuziju s RK Čeliko da rukometu bude bolje, nemaju podršku i najavili su gašenje ?

Atletika. Kraljica sportova, AK Zenica dosta dobro se drži, a razlog je jer se radi o pojedinačnom sportu, ali i velikom entuzijazmu čelnih ljudi ovog kluba… Gdje bi bili da nije toga ?

Nema smisla dalje…..

Takmičarski sport u gradu doživljava fijasko, svi su pred gašenjem, a do konačnog čina su drugoligaši ili drugoligaši na čekanju….

Primjetno je i ukidanje kvalitetnih pojekat za sport i rekreaciju, sve je manje javnih projekat iz školskog sporta, rekreativni sport i ne postoji, malo se igra košarka na terenima Kamberovića, mali nogomet ….

Sport je u svijetu najbolji reprezent lokalnih, regionalnih i državnih vrijednost. Šta naš sport predstavlja, platformu za predizborne laži, poligon za nesposobne, počeo se gaditi sport onima koji ga nisu još ni počeli konzumirali…

 

NIJE OVO VIŠE GRAD SPORTA, OVO JE GRAD NEČEGA ŠTO JOŠ NISMO DOKUČILI….

 

Čitatelj portala Direktno.ba….