Home » Pismo povodom informacija o nelegalnom povećanju cijena u FBiH

Pismo povodom informacija o nelegalnom povećanju cijena u FBiH

Sa ciljem jasne, transparentne i objektivne informisanosti javnosti objavljujemo dopis potpisan od strane vodećih trgovačkih lanaca u FBiH u vezi s prethodno objavljenom informacijom o nelegalnom povećanju cijena proizvoda osnovnih životnih namirnica.

Slijedom objavljene informacije u srijedu, 16.03.2022. o nelegalnom povećanju cijena proizvoda u FBiH te nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH, šaljemo Vam dodatno obrazloženje navedenog.

Naime, u procesu našeg poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svakog kantona. Osim navedenog izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača.

Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća usljed naglog povećanja nabavnih cijena. Nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala je bržu frekvenciju nabave i promptno stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama.

Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini a time uslovljeno primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno 7 dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda.

Kako bismo još jasnije objasnili nastalu situaciju navodimo trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bosanskohercegovačkih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja;
1. 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV
2. 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV
3. 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV

S tim u vezi informišemo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od strane proizvođača odnosno dobavljača a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem  ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport.

Srdačan pozdrav,

Pismo medijima Konzum, Bingo i Amko 18.03.2022

Izvor: Zenicablog