Home » Pitali smo Gradsku upravu i ALBA-u ko je kriv za katastrofalno stanje travnjaka Bilinog polja

Pitali smo Gradsku upravu i ALBA-u ko je kriv za katastrofalno stanje travnjaka Bilinog polja

Proteklog vikenda mediji su objavili snimke i fotografije stadiona Bilino polje u lošem stanju. Iz medijskih izvještaja je vidljivo da niko ne održava stadion, odnosno da ugovor između ALBA-e i Gradske uprave ne postoji u 2020. godini. Zatražili smo od Gradske uprave Zenice i preduzeća ALBA da nam odgovore na ista pitanja, koja smo istovremeno poslali na obje adrese.

Zenicablog se interesovao za desetak pitanja, da bi o tome obavijestili i umirili uznemirenu javnost. Interesovalo nas je ko danas, krajem aprila 2020. brine o stanju terena stadiona? Pitali smo i da li je je istinita informacija da ALBA i Grad Zenica nemaju ugovor o održavanju stadiona u 2020., te da li je istinita informacija da je ALBA prva tri mjeseca održavala teren bez ugovora, kao i da nam se potvrdi ili opovrgne nezvanična informacija da je upravljanje terenom trebalo preuzeti Javno preduzeće za upravljanje sportskim terenima ili neko iz NK Čelik?

Naglasili smo da je poznato proteklih osam godina da je ALBA nabavila modernu opremu, školovala kadar u inostranstvu, te smo pitali i da li su takve pripreme obavljene i od strane mogućeg novog davatelja usluge, kolike su bile dosadašnje cijene održavanja i jesu li one presudne u odluci Gradske uprave da raskine ugovor, odnosno ne potpiše njegov nastavak.

ALBU smo pitali da li održavaju još neke terene u BIH, a Gradsku upravu smo pitali da prokomentira informaciju koju je saopćio donedavni investitor iz Turske da je od strane Gradske uprave predložen direktor Stadiona formirao paralelnu firmu za održavanje stadiona?

Interesovalo nas je i kad se i kako obnavlja cjelokupan travnjak, da li će Bilino polje ostati i dalje dom Zmajeva, obzirom na izgled i šta koja strana namjerava poduzeti u rješavanju ovog problema? Koje su obaveze gradske Uprave prema Nogometnom savezu BiH? Pitali smo i hoće li nas sanacija sada koštati više nego da smo ga redovno održavali? Da li će nadležni za propust u Gradskoj upravi biti sankcioniran?

Iz Gradske uprave Zenica, do trenutka objavljivanja, nismo dobili nikakav odgovor. Kad i ako stigne, objavićemo ga u cjelosti, transparentno, kako to činimo i sa odgovorom preduzeća ALBA, koje je stiglo u popodnevnim satima.

Poštovani, vezano za Vaš upit, dostavljamo Vam odgovore na pitanja koja smo u mogućnosti odgovoriti:
ALBA Zenica d.o.o. je vršila uslugu održavanja travnjaka na stadionu Bilino polje, i to od 2012. godine, kada je izvršeno kompletno renoviranje istog, u čemu smo aktivno učestvovali, sve do sredine aprila mjeseca 2020. godine. Razlog zbog kojeg su poslovi obustavljeni, jeste nepotpisivanje ugovora o održavanju za ovu godinu.
Pošto je svake godine ugovor za održavanje pomenutog terena zaključivan u proljeće, to smo i ove godine nastavili sa pružanjem usluga za period januar-mart, te djelimično april, nadajući se da će saradnja biti nastavljena. Nakon informacija koje smo dobili da će poslovi održavanja biti ustupljeni drugom preduzeću, ALBA Zenica obustavlja sve aktivnosti, ali ostavlja teren u relativno dobrom stanju, obzirom na period godine i na činjenicu da su zahtjevniji postupci tretiranja terena i konkretne pripreme za predstojeću sezonu tek trebali početi.
Pretpostavljajući da će doći do izražavanja interesa javnosti vezano za stanje terena nakon obustavljanja radova od strane ALBE Zenica, obavijestili smo Investitora, Grad Zenica, o stanju terena u momentu napuštanja istog od strane naših uposlenika i opreme, te napravili primopredaju 17.04.2020. U prilogu Vam dostavljamo fotografije travnjaka napravljene na taj dan. Šta se dešavalo na terenu nakon toga, zaista nam nije poznato.
Tačno je da je ALBA Zenica uložila značajna sredstva u nabavku opreme i obuku uposlenika na predmetnim poslovima, te da smo pružali periodične usluge ovog tipa na nekoliko terena širom BiH (Istočno Sarajevo, Prijedor, Butmir, Simin Han). Od dugoročnih ugovora, angažovani smo na održavanju glavnog i pomoćnog terena stadiona Grbavica u Sarajevu, te Trening centra reprezentacije BiH u Zenici.
S poštovanjem, UPRAVA DRUŠTVA

Iz uprave ovog preduzeća proslijedili su nam i fotografije izgleda Bilinog polja na dan primopredaje stadiona. Iako to u svom dopisu i odgovoru nama ne navode, ne potvrđuju, ali i ne demantiraju.

Iz više izvora Zenicablogu je potvrđeno da, iako se repromaterijali nabavljaju vani, održavanje Zmajevog gnijezda je bilo znatno jeftinije nego stadiona u regionu, poput Dinamovog, Hajdukovog, Zvezdinog, a kvalitet je bio, uvjerili su se, nakon posljednje rekonstrukcije, na zapadnom nivou.

Prema dostupnim informacijama o održavanju korištenih sličnih stadiona, te podacima dostupnim o Bilinom polju, kompletna zamjena travnjaka je zadnji put izvršena 2012. Tereni na ovako kvalitetnim podlogama kakva je na Bilinom polju (na čemu se insistiralo prilikom rekonstrukcije) mogu trajati bez zamjene busena i do 20 godina. Standard za “renoviranje” terena na zapadu je svakih dvije do tri godine, ali se ne radi o zamjeni busena, nego o specifičnom postupku koji košta četri do pet puta manje od kompletne zamjene busena.

Na kraju, ono što je najbolnije – dovoljno je 7 do 10 dana neodržavanja terena (ili nekvalitetnog održavanja) da se teren dovede u lošu situaciju. Sanacija može da traje i više od mjesec dana da bi se ponovo doveo u „pristojno“ stanje i za taj period bi bilo potrebno uložiti više sredstava nego što bi bilo utrošeno na redovnom održavanju, kažu stručnjaci koji rade na sličnim terenima u regionu.

Nezvanično, upravo nepravilno održavanja i navodno zalijevanje busenja po suncu krivac, uz nekorištenje adekvatnih hemijskih sredstava za održavanje, za onakav izgled travnjaka.

Zenicablog je zahvaljujući savjesnim zaposlenicima Gradske uprave, koji su nas i upozorili na ovaj slučaj, u posjedu dokumenta-upozorenja, kojeg je ALBA uputila još prije desetak dana Gradskoj upravi, na koji se niko iz Uprave nije oglasio. U tom dopisu su ih upozorili da ukoliko se ne implementira zaštita već kupljenim i nabavljenim sredstvima, travnjaku Bilinog polja prijeti katastrofa, što se nekoliko dana kasnije i dogodilo,

Najgore od svega, danas, krajem aprila još nije sigurno ni ko će, a još više čim će i kako će, spasiti travnjak Bilinog. U svakom slučaju – skuplja pita nego tepsija, kaže stara narodna.

Zenicablog.com