Home » Pjevač Alen Hrbinić: Treba imati svoj primjer i uzora, ali nikako biti kopija

Pjevač Alen Hrbinić: Treba imati svoj primjer i uzora, ali nikako biti kopija

Alen Hrbinić već skoro tri decenije gradi svoju muzičku karijeru. Još kao dječak je pokazivao veliku ljubav prema pjevanju i to je prepoznala i njegova učiteljica u osnovnoj školi.

– Moj lijep glas otkrila je učiteljica Rabija Softić kod koje sam bio prvi glas u horu. Još kao dječak počeo sam se družiti sa gitarom i znao sam već tada da će me muzika pratiti cijeli život. Prve nastupe sa bendom imao sam u Makedoniji 1992. godine. U Ohridu sam radio kao vojno lice i tamo sam počeo peći zanat – prisjeća se Alen Hrbinić.

Svoj životni i muzički put nastavio je u Sarajevu, gdje je redovno nastupao po najpoznatijim klubovima.

– Najčešće sam pjevao u Slozi i Kod Bičakčića. Nastupao sam sa nekoliko bendova, u kojima su, između ostalih, bili Mišo Ćirko, Adnan Teskeredžić, Sanjin Lutvić, Almir Buza, Kenan Ferhatović, Vernes Ljuštaku… Dosta mi je pomoglo i učešće na Karaoke Showu na Federalnoj TV. Poslije sam učestvovao i na dva festivala koje je organizirao radio M na čelu sa Mirsadom Ibrićem, gdje sam osvojio i jednu nagradu. Tada mi je teško bilo zaraditi pare da snimam autorske pjesme. Bilo je dovoljno da se preživi i za džeparac – nastavlja Hrbinić.

Životna prekretnica mu se desila 2010. godine kada je trbuhom za kruhom otišao u Njemačku.

– Nakon što sam se snašao i zaposlio vratio sam se muzici. Otvorio sam i svoj studio gdje sada provodim većinu slobodnog vremena. Počeo sam raditi autorski i polako ali sigurno upoznavao publiku sa svojim radom. Original je uvijek bolji od bilo kakve kopije. Svako ima svoj put i svako na svoj način radi neku pjesmu. Ako idemo nečijim stopama, to za mene nije dobro. Treba imati svoj primjer i uzora, ali kopirati nekog ne ide. Kruna dosadašnjeg rada je objavljivanje albuma “Furam” na kojem se nalaze i dvije pjesme našeg hitmejkera Dine Muharemovića sa kojim me je upoznao moj rođak Nurko Šuvalija. Album je izašao neposredno pred pandemiju, tako da ga nisam mogao na pravi način prezentirati i približiti publici na svirkama. Jedva čekam septembar i zajednički nastup na CMC festivalu sa Draženom Žerićem Žerom sa kojim sam snimio duet “Šta kad poljubaca nema” koji se nalazi na albumu “Crvene jabuke” – završio je Alen.