Home » Počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels, Đemila Talić Gabriel na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata u Sydneyu

Počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels, Đemila Talić Gabriel na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata u Sydneyu

U Sydneyu je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata. Današnji dan, 11. novembar označio je 99 godina od potpisivanja primirja kojim je okončan rat, a svake godine hiljade Australaca se okupe kako bi odali počast palim žrtvama Prvog svjetskog rata i svim onima koji su patili u svim ratovima i oružanim sukobima.

Brojni australski dužnosnici prisustvovali su obilježavanju ovog značajnog datuma, a u društvu eminentnih ljudi iz vodećeg rukovodstva političke strukture Australije, između ostalih, guvernera ove države Davida Harleyja, ministra multikulturalizma Raya Williamsa, te ministra trezora Australije Scotta Morrisona bila je i Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels i istaknuta humanitarka.

Talić Gabriel, koja je od imenovanja angažirana u što boljem predstavljanju naše zemlje i njene kulture i baštine, a iza sebe ima niz uspješnih projekata, stekla je veliko poštovanje na političkoj sceni Australije, te je prva predstavnica naše zemlje koja je na poziv premijera Novog Južnog Velsa učestvovala u odavanju počasti palim žrtvama Prvog svjetskog rata.

  Klub Mosta pokrenuo saborsku proceduru da se Komšić u Hrvatskoj proglasi personom non grata

– Drago mi je što sam kao predstavnik naše zemlje imala čast prisustvovati obilježavanju ovako važnog datuma u australskoj historiji. Sretna sam kada vidim sa koliko poštovanja se Australci i njihovi političari odnose prema žrtvama i svojim izgubljenim precima, koji su dali živote za slobodu. To našim narodima i političarima treba biti primjer da nikada ne zaborave žrtve, ne samo iz proteklog, već svih ratova i sukoba kroz bh. historiju. Imala sam priliku razgovarati sa australskim dužnosnicima, koji su izrazili želju da prisustvuju komemoraciji i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, te se poklone srebreničkim žrtvama- kazala je počasna konzulica BiH Đemila Talić Gabriel.