Home » Početkom marta samit EU – Turska

Početkom marta samit EU – Turska

Predstavnici Evropske unije i Turske sastat će se u ponedjeljak, 7. marta, u Briselu na vanrednom samitu posvećenom migrantskoj krizi, saopćio je jedan evropski izvor. Ovaj samit će imati formu “radnog ručka”.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je prošle sedmice najavio vanredni sastanak s Turskom početkom marta, ne precizirajući dan, nakon što je ponovio važnost zajedničke akcije s Ankarom za suzbijanje najteže migrantske krize u istoriji EU.

“Mi smo se složili o činjenici da naš akcioni plan s Turskom ostaje prioritet i mi moramo učiniti sve da uspije”, rekao je Tusk nakon radne večere o pitanjima izbjeglica na posljednjem evropskom samitu, u četvrtak u Briselu.

U oktobru, EU i Turska su potpisale akcioni plan za borbu protiv krijumčara i upravljanja izbjeglicama na turskom tlu, da bi se zaustavio protok u pravcu Grčke u zamjenu za program od tri milijarde eura i redinamizaciju procesa za pristup Evropskoj uniji. Međutim, pritisak na Tursku ne slabi, dok se lideri 28 zemalja brinu dok vide kako hiljade migranata prelaze svaki dan Egejsko more, više od 100.000 od početka godine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu se očekivao prošlog četvrtka u Briselu, ali je otkazao putovanje nakon napada u Ankari, navela je agencija AFP.

BHRT

Tags