Home » Početkom sljedeće godine najavljen rast kamatnih stopa, postaju li i krediti nedostižni građanima?

Početkom sljedeće godine najavljen rast kamatnih stopa, postaju li i krediti nedostižni građanima?

Za samo tri mjeseca, Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za puna dva procentna poena. To će značiti i dalji rast kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini, a prema najavama, to će se desiti već od prvog januara. Provjeravali smo, šta će to značiti za građane koji već imaju kredite i da li nam i krediti postaju nedostižni?

Banke širom Bosne i Hercegovine početkom sljedeće godine podići će kamatne stope zbog visoke inflacije. To je krajem oktobra već učinila Evropska centralna banka.

– Smatramo da će u konačnici ipak kamatne stope porasti. Znamo da su regulatori zabrinuti povećanjem kamatnih stopa, da ih žele donekle usporiti, znamo i da Centralna banka nije povećala stopu svoje proviziji u skladu sa stopama Evropske centralne banke, rekao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bi.

Za već prezadužene građane ova vijest je „hladan tuš“.

– Nezamisliva je bilo kakva investicija i pokretanje proizvodnje bez kredita. Krediti su bili prema veličini firme od 2,5 do 4,5 posto, a sad već idu na 5,5, 6,5 % – kaže Mladen Lazić, vlasnik tvornice za preradu povrća.

Dok god raste inflacija, rašće i kamatne stope, kažu ekonomisti.

– Kamatna stopa bi trebalo da bude veća od stope inflacije i možemo reći u nekom teoretskom smislu da je to nekakav reper. Kolika će biti inflacija, to nije jednoznačno, ali u dugom roku nije normalno da stopa inflacije bude dosta veća od kamatne stope – smatra Saša Grabovac, ekonomista.

  Potvrđeno: Lidl odgađa izgradnju novih objekata, ovo je razlog

Prezaduženost je samo posljedica u vremenu kada se niko ne bavi uzrokom, kažu u nevladinom sektoru.

– Taj ogroman dio novca koji neodgovorni pojedinci unutar vlasti opljačkaju od građana bi mogao znatno povećati i penzije i plate i onda građani ne bi morali da podižu kredite – kaže Branko Todorović, Helsinški odbor za ljudska prava.

S obzirom na procjene da će kamate rasti barem još dvije godine, stručnjaci smatraju da će to fiksnu kamatnu stopu poslati u zaborav.

– Ja mislim da će banke odustati od davanja kredita po fiksnoj stopi nego će sve ići na varijabilnu. U budućim ugovorima će stajati klsuzula da će se kamatna stopa prilagođavati uslovima inflacije – smatra Aleksa Milojević, ekonomista.

Procjene stručnjaka su da će porast kamatnih stopa mogao, pored dužnika, pogoršati i situaciju za banke, jer bi se mogla povevćati stopa nekvalitetnih kredita, a prvi udarac može se očekivati već nakon prvog januara naredne godine.