Home » Počinje 10. FIFA Kup konfederacija: Traži se nasljednik Brazila

Počinje 10. FIFA Kup konfederacija: Traži se nasljednik Brazila

Deseti po redu Kup konfederacija počinje danas u Rusiji i trajaće do 2. jula. Osam reprezentacija iz šest međunarodnih fudbalskih asocijacija boriće se za pehar i nagradu od pet miliona američkih dolara. Sigurno je da će takmičenje u Rusiji donijeti novog pobjednika Kupa konfederacija, jer branilac naslova Brazil nije stekao pravo nastupa, navodi Anadolu Agency (AA).

Za titulu pobjednika boriće se Rusija, Novi Zeland, Portugal i Meksiko, koji su u grupi “A“, te Kamerun, Čile, Australija i Njemačka iz grupe “B“. Turnir će otvoriti domaćin Rusija i Novi Zeland danas u 18 sati utakmicom na stadionu Krestovsky u Saint Petersburgu.

Kup konfederacija je takmičenje Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na kojem učestvuju kontinentalni šampioni, zatim aktuelni svjetski šampion i domaćin. Takmičenje je ustanovljeno 1992. godine, ali su se njegova prva dva izdanja igrala u Saudijskoj Arabiji pod nazivom Kup kralja Fahda, da bi potom ulogu organizatora preuzela FIFA i nazvala turnir Kup konfederacija.

Ovogodišnje izdanje Kupa konfederacija ima tri debitanta, a to su domaćin Rusija, evropski šampion Portugal i južnoamerički šampion Čile. Najviše nastupa od sadašnjih učesnika upisao je Meksiko, koji je igrao čak šest puta i osvojio je pehar jednom 1999. godine.

Utakmice Kupa konfederacija igraće se na četiri ruska stadiona u Saint Petersburgu, Moskvi, Kazanu i Sochiju. Osim pobjednika, kojem je namijenjeno pet miliona dolara nagrade, i ostali učesnici će imati novčanu satisfakciju. Tako će poražena selekcija u finalu zaraditi 4,5 milion dolara, trećeplasirana 3,5, četvrtoplasirana tri, a timovi koji budu plasirani od petog do osmog mjesta po dva miliona.

  Danas ćemo dobiti imena posljednjih četvrtfinalista SP-a u Kataru: Hoće li svi favoriti proći dalje?

– Raspored utakmica –

Grupa “A“: prvo kolo: Rusija – Novi Zeland (17. juni), Portugal – Meksiko (18. juni); drugo kolo: Rusija – Portugal, Meksiko – Novi Zeland (obje 21. juna); treće kolo: Meksiko – Rusija, Novi Zeland – Portugal (obje 24. juna).

Grupa “B“: prvo kolo: Kamerun – Čile (18. juni), Australija – Njemačka (19. juni); drugo kolo: Kamerun – Australija, Njemačka – Čile (obje 22. juna); treće kolo: Njemačka – Kamerun, Čile – Australija (obje 25. juna).

Polufinala će se igrati 28. i 29. juna u Kazanu, odnosno Sochiju. Utakmica za treće mjesto i finale na programu su 2. jula u Moskvi i Saint Petersburgu.

– Dosadašnji pobjednici –

1992. godina – Argentina, 1995. – Danska, 1997. – Brazil, 1999. – Meksiko, 2001. – Francuska, 2003. – Francuska, 2005. – Brazil, 2009. – Brazil, 2013. – Brazil.

AA/