Home » Podgorica: Promovirana prva generacija s 11 maturantkinja medrese Mehmed Fatih

Podgorica: Promovirana prva generacija s 11 maturantkinja medrese Mehmed Fatih

Medresa Mehmed Fatih iz Podgorice ispratila je večeras petu generaciju maturanata i prvu generaciju maturantkinja ove škole. Na svečanoj akademiji, koja je održana u Tuzima, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, uručena su i priznanja najboljim učenicima

Ovogodišnje školovanje završilo je 28 maturanata i 11 maturantkinja. Medresa Mehmet Fatih po prvi put je ove godine ispratila generaciju svršenih maturantkinja.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, govoreći o uspjesima koje je medresa postigla za kratko vrijeme, kazao je da je u početku teško bilo napraviti sistem.

– Ali hvala Allahu već imamo dvije medrese, uskoro ćemo imati i treću u Ulcinju. Pokušavamo da napravimo zastupljenost u svim regijama. Maturantkinje su nam nekako ove godine bile berićetne. Po prvi put imamo generaciju maturantkinja, a takođe, po prvi put smo uspjeli da program naše medrese bude usvojen kao dio nacionalnog programa obrazovanja Crne Gore. Naša medresa ima status srednje škole opšteg obrazovanja. Medresa u obrazovnom sistemu Crne Gore ima status gimnazije – kazao je Fejzić, javlja Anadolija.
Direktor medrese Rahman Kačar istakao je u svom obraćanju da su obrazovanje i kultura “naš koridor prema uspjehu i približavanju razvijenom svijetu”.

– Mi smo prije četiri godine primili u našu lađu ove momke i djevojke. Zajedno smo prolazili kroz poteškoće i iskušenja na ovom putu. Ovi naši maturanti uspješno su završili svoje četvorogodišnje školovanje, i evo ih danas ispred vas, sigurni i spremni da dalje krenu. Posebno smo sretni što danas po prvi put od osnivanja medrese ispraćamo prvu generaciju princeza, djevojaka koje će sjutra zauzeti mjesto u procesu društvenih zbivanja i afirmisati se u svim granama društva – kazao je direktor medrese.

Najboljim učenicima ove generacije reis Fejzić je uručio diplome.

Večerašnjoj svečanoj akademiji u Tuzima prisustvovali su članovi Islamske zajednice u Crnoj Gori, predstavnici ambasade Turske u Podgorici, ombudsman za ljudska prava Šućko Baković, kao i brojni gosti i roditelji učenika.

Svečana akademija povodom završetka školovanja pete generacije maturanata i prve generacije maturantkinja prethodno je održana u Rožajama.

(Faktor.ba/Foto: AA)