Home » Pogledajte zadivljujuće kadrove gradića Ston na Pelješcu, koji ima druge po veličini zidine na svijetu (VIDEO+FOTO)

Pogledajte zadivljujuće kadrove gradića Ston na Pelješcu, koji ima druge po veličini zidine na svijetu (VIDEO+FOTO)

Bh. fotograf Boris Trogrančić snimio je zadivljujuće kadrove gradića Ston, koji se nalazi na Pelješcu. On ima ima druge po veličini zidine na svijetu, a poznat je i po najstarijoj solani u Evropi.

Ovo mjesto je nezaobilazna turistička destinacija na putu od Neuma prema Dubrovniku ili unutrašnjosti poluostrva Pelješac na južnom Jadranu. Zidine u Stonu su odbrambeni zid i jedan od najvećih srednjovjekovnih fortifikacijsko-urbanističkih pothvata u ukupnoj dužini od 5,5 km. Ojačane su s 40-ak kula i pet tvrđava. Povezuju Ston i Mali Ston. Uz Kineski zid jedan su od najdužih sačuvanih fortifikacijskih sistema na svijetu.

Najstariji dokazi prisustva čovjeka na ovim prostorima nalaze se u špilji Gudnji, nedaleko Stona, a tu su i grobne gomile iz metalnih razdoblja prahistorije.

Nakon što je 1334. godine Dubrovačka Republika stekla Pelješac, bila joj je potrebna zaštita grada Stona pa je zbog toga izgrađena ova građevina. Ston je građen po uzoru na Dubrovnik. Ima svoj Knežev dvor, Biskupsku palaču, glavnu stražu, katedralu, Minčetu i Placu.

“Prilikom posjete Stonu ostao sam oduševljen gastronomskim specijalitetima koji se ovdje mogu probati, a kraj je poznat po bogatom izboru školjki iz Malostonskog zaljeva. Preporučio bih preukusne kamenice, a lokalno stanovništvo vjeruje da su one izvrstan afrodizijak. Cijena ulaznice za posjetu zidinama i tvrđavi Veliki Kaštio je 20-ak KM i toplo preporučujem posjetu ovom veličanstvenom zdanju”, rekao je Trogrančić.

Izvor: klix.ba