Home » Polaznici Policijske akademije unapređuju znanja u borbi protiv terorizma

Polaznici Policijske akademije unapređuju znanja u borbi protiv terorizma

Polaznici Policijske akademije pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova prate bezbjednosne rizike odgovarajućom edukacijom policijskih službenika da bi mogli odgovoriti u borbi protiv terorizma i raznim oblicima kriminala.

Izjavio je to u razgovoru za Fenu šef Odsjeka za stručno osposobljavanje i usavršavanje Policijske akademije FMUP-a Muhamed Ahmić.

Osnovna obuka za čin policajca trajala je 12 mjeseci, što je sada smanjeno na osam mjeseci s tim da se pojačava specijalistička obuka.

– Polaznici su stekli nova i unaprijedili postojeća znanja iz oblasti prevencije terorizma na kursu “Proces radikalizacije koja vodi ka terorizmu i metode prevencije”, koji je održan u saradnji s predstavnicima TIKA-e, to jest inspektorima Ergűn Dagistanli, Mehmet Fatih Temirci i Sinan Yurdakadim – rekao je Ahmić.

Nakon što su stekli osnove za prepoznavanje indicija, te osoba koji bi mogli biti potencijalni teroristi u daljem radu polaznici nadograđuju znanje i vještine iz oblasti terorizma.

Poseban akcenat policajcima se nakon završene Policijske akademije stavlja na vlastitoj edukaciji u vezi poznavanja propisa i pisanja policijskih izvještaja.

– Moramo voditi računa o pisanju i najsitnijeg detalja. Taj podatak u datom momentu možda izgleda nebitan, ali se obično kasnije pokaže izuzetno značajnim – navodi Ahmić.

Policajcima se posebno savjetuje vlastita edukacija iz oblasti poznavanja borilačkih vještina i rukovanja vatrenog oružja jer su to, kako kaže, segmenti koji utiču na sprečavanje terorističkog akta, te pregled svog patrolnog područja.

– Tokom osnovne i specijalističke obuke vrši se praktična upotreba vatrenog oružja uz velike mjere predostrožnosti edukatora. Zbog toga nemamo povrijeđenih za razliku od zemalja SAD-a gdje se dešava da tim prilikama bude žrtava – istakao je Ahmić.

Osim u oblasti terorizma, da bi policajci bili u koraku s vremenom u sektoru saobraćaja navodi da u BiH uskoro treba zaživiti upotreba Tahografa, nadzornog uređaja koji osigurava zapis brzine i pređenog puta vozila.

Također, registruje koliko je vozilo korišteno, te pomoću njega “može se izvršiti nadzor da li je vozilo pravilno korišteno i da li su prekršena ograničenja brzine“.

– Oko 150 službenika iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova smo obučili za primjenu ovog uređaja. Te smo mjere poduzeli da bi policajci  odmah znali rukovati uređajem, čija se nabavka očekuje do kraja godine – kaže Ahmić.

Upotreba digitalnog tahografa temelji se na softveru EU-a i personaliziranim pametnim karticama na kojima se čuvaju svi relevantni podaci potrebni za evidencije radnog vremena.

Prema EU regulativi 1360/2002 o upotrebi digitalnih tahografa oni postaju obvezni za sva vozila ukupne mase iznad 3,5t proizvedenih nakon 1. augusta 2005. godine.

Pored toga, do poboljšanja stanja u sektoru saobraćaja smatra da bi se moglo doći uvođenjem jedinstvene baze podataka o saobraćajnim nesrećama.

– Pomoću te baze jednim klikom na računaru imali bi podatak na kojoj dionici se najviše dešava saobraćajnih nesreća, te bi angažovanjem kadrova saobraćajnog građevinskog profila mogli izvršiti intevenciju na toj dionici. Time bi uticali na manji broj nesreća – zaključio je u razgovoru za Fenu šef Odsjeka za stručno osposobljavanje i usavršavanje Policijske akademije FMUP-a Muhamed Ahmić.

Fena