Home » Policija u Zenici uspješno rasvijetlila dvanaest teških krađa

Policija u Zenici uspješno rasvijetlila dvanaest teških krađa

Policija u Zenici uspješno rasvijetlila dvanaest teških krađa – Policija u Zenici uspješno rasvijetlila dvanaest teških krađa, pronašla i oduzeta opojna sredstva i oružje, a počinioce krivičnih djela lišila slobode i procesuirala – U proteklom periodu službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, u saradnji sa uniformisanom policijom, poduzeli niz operativno-taktičkih mjera i radnji na rasvjetljavanju krivičnih djela izvršenih na području Zenice, a što je rezultiralo uspješnim otkrivanjem izvršilaca slijedećih krivičnih djela:

 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica S.A., izvršena dana 17.01.2018, godine, u ulici Prvomajska,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica M.S., izvršena dana 17.03.2018. godine, locirana u ulici Visočka,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica I.Š. i I.E., izvršena dana 17.03.2018. godine, u ulici Đerzelezova,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica I.M., izvršena dana 07.04.2018. godine, u ulici Armije RBiH,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica A.I., izvršena u toku noći 12/13.04.2018. godine, u ulici Prve zeničke brigade,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica A.S., izvršena u toku noći 14/15.04.2018. godine, u ulici Sarajevska,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica U.A., izvršena dana 14.04.2018. godine, u ulici Štrosmajerova,
 • Teška krađa u stan vlasništvo lica K.K., izvršena u toku noći 21/22.04.2018. godine, u ulici Dr. Adolfa Goldbergera,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica M.A., izvršena dana 23.04.2018. godine, u ulici Štrosmajerova,
 • Teška krađa u stan vlasništvo lica K.M., izvršena dana 19.05.2018. godine, u ulici Begagića put.

Na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza, te operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je navedena krivična djela izvršilo lice O.S., rođeno 1986. godine iz Zenice, na način da je isto, uz korištenje podesnog predmeta i fizičke snage, odvaljivalo pvc prozore i balkonska vrata nakon čega je ulazilo u kuće i stanove, iz kojih je otuđivalo tehničku robu, nakit, novac i druge vredne predmete. Navedeno lice je locirano, lišeno slobode i nad istim je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja protiv navedenog lica će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo navedena krivična djela.

Pored nabrojanih rasvijetljena su i krivična djela:

 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica K.S., izvršena dana 02.03.2018. godine, u ulici Vardište,
 • Teška krađa u kuću vlasništvo lica S.D., izvršena dana 27.04.2018. godine, u ulici Pehare.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo navedena krivična djela Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je dostavljen izvještaj protiv lica T.S., rođenog 1980. godine, iz Zenice, koje je upotrebom podesnog predmeta i fizičke snage odvaljivalo vrata na kućama, nakon čega je ulazilo u unutrašnjost istih i otuđivalo razne predmete, nakit i novac.

Dana 17.05.2018. godine, u ulici Crkvice, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su, na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Zenici, izvršili pretres stana koji koristi lice Z.D., rođeno 1995. godine, iz Zenice, kojom prilikom su kod istog pronađeni jedna ručna bomba, pištolj i devetnaest zasada biljke koja svojim izgledom asocira na indijsku konoplju. Lice Z.D. je lišeno slobode i nad istim je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada.

Dana 29.05.2018. godine, u 13,15 sati, u ulici Dr. Abdulaziza Aska Borića kod broja 28, došlo je  do verbalnog konflikata između lica: O.Dž. rođen 1969. godine i Š.M., rođen 1980. godine,  koji je iz vatrenog oružja ispalio tri metka u pravcu lica O.Dž., nakon čega se trčeći udaljio u nepoznatom pravcu. Brzom intervencijom policijskih službenika, u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, lice Š.M. je locirano i lišeno slobode. Prilikom navedenih aktivnosti pronađen je pištolj koji je navedeno lice odbacilo prilikom bjekstva.

  MUPKS - Nalaz pokazao da oštećenja na Centrotransovom autobusu ne potiču od upotrebe vatrenog oružja

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, službenici Odsjeka kriminalističke policije su poduzeli slijedeće:

 • Dana 16.05.2018. godine, u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su, u koordinaciji sa službenicima Policijske Centar, izvršili legitimisanje i pregled lica D.E., rođenog 1995. godine, iz Zenice, kojom prilikom su kod istog pronašli dvadeset upakovanih sadržaja biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.
 • Dana 22.05.2018. godine, u ulici Sejmenska, zapaženo je lice Č.S., rođeno 1994. godine,  iz Zenice, koje se prilaskom policijskih službenika dalo u bjekstvo, nakon čega je sustignuto u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića. Tom prilikom, kod istog je   pronađeno trinaest upakovanih sadržaja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.
 • Dana 25.05.2018. godine, u ulici Werostin put, policijski službenici su postupajući po prikupljenim saznanjima, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres kuće koju koristi lice G.A., rođeno 1990. godine, iz Zenice, kojom prilikom su u unutrašnjosti kuće i pratećih objekata pronašli određenu količinu biljne materije, jednu ručnu bombu, pištolj sa pripadajućim magacinom za municiju i jedan pištoljski metak.
 • Dana 30.05.2018. godine, u ulici Štrosmajerova, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres kuće koju koristi lice T.E., rođeno 1989. godine, iz Zenice, kojom prilikom su pronašli devet upakovanih sadržaja praškaste materijkoja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.
 • Dana 06.06.2018. godine, u ulici Armije RBiH, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres stana koji koristi lice Č.K., rođeno 1975. godine, iz Zenice, kojom prilikom su pronašli šest sadržaja praškaste materije, jedan upakovan sadržaj biljne materije i digitalnu vagu za precizna mjerenja.

U svim opisanim slučajevima sporna materija, oružje i predmeti su oduzeti i predmet su potrebnih vještačenja, dok su navedena lica lišena slobode i nad istima je zavedena kriminalistička obrada.

Pored navedenog rasvijetljeno je i krivično djelo “Oduzimanje tuđe pokretnine” vozila marke “Golf II” vlasništvo lica B.N., u naselju Gradišće, krivično djelo “Teška krađa” u vikend kuću na planini Lisac, vlasništvo lica D.A. i krivično djelo “Teška krađa” kojom prilikom je u naselju Vrselje pokušano otuđenje putničkog motornog vozila “Golf II”, vlasništvo lica B.M., a koja krivična djela su izvršena u toku noći 06/07.06.2018. godine. Za pomenuta krivična djela aktivnostima policije su prikupljeni dokazi i obavještenja koja potvrđuju da postoje osnovi sumnje da su ih počinila lica: D.B., rođen 1997. godine i D.A., rođen 1996. godine, oba lica iz Zenice, koja su od strane policijskih službenika locirana, lišena slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će protiv istih Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca.

Dosadašnjim radom na dokumentovanju opisanih krivičnih djela policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su pronašli dio otuđenih predmeta, te iste vratili oštećenim, dok se nastavlja rad na pronalasku i ostalih otuđenih predmeta.

 Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje