Home » Poslovni forumi u Istanbulu i Konji – FIPA prezentirala investicijske mogućnosti i projekte iz BiH

Poslovni forumi u Istanbulu i Konji – FIPA prezentirala investicijske mogućnosti i projekte iz BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), s direktoricom Milicom Marković na čelu, uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem organizirala je poslovni forum u Istanbulu.

Tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske kompanije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija – saopćeno je iz FIPA-e.

Kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena je posjeta velike turske grupacije BiH, s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahimom Altayom, generalnim sekretarom, počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom  i Industrijskom komorom Konje organiziran je i poslovni forum u Konyi.

Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH.

Direktorica Marković je istaknula da su u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021. godini među tri najveća investitora u BiH.

Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turske potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. godine i stupio na snagu 1. augusta 2021.

Takođe je navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresiranih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase – navodi se u saopćenju.