Home » Potpuni haos u Rusiji: Wagnerovci oborili helikopter ruske armije, preuzeli kontrolu nad Rostovom

Potpuni haos u Rusiji: Wagnerovci oborili helikopter ruske armije, preuzeli kontrolu nad Rostovom

Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne grupe Wagner, optužio je ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i masovno ubistvo njegovih boraca. Nakon toga, ruski Nacionalni odbor za suzbijanje terorizma pokrenuo je krivični postupak protiv Prigožina zbog poticanja na oružanu pobunu.

Prema izvještaju ruske državne novinske agencije Tass, ključni objekti u Moskvi su pod pojačanim osiguranjem, a sigurnosne mjere u glavnom gradu su pooštrene. Služba ruske sigurnosti FSB izdala je saopćenje u kojem poziva plaćenike da se ogluše zapovijedima njihovog vođe.

Ratni reporter Andrej Rudjenko, povezan s Kremljem, objavio je video na Telegramu u kojem ruski general Sergej Surovikin poziva pripadnike Wagnera da polože oružje.

“Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. U ovim teškim vremenima je pogrešno igrati na ruku neprijatelju”, kazao je Surovkikin dok je držao pušku na nozi.

Prigožin, je jutros u audio poruci na Telegramu objavio da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

“Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice”, kazao je Prigožin.

Gradonačelnik Moskve saopćio je da se poduzimaju protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti u glavnom gradu Rusije. Sergej Sobjanin rekao je da grad također uvodi dodatne provjere na cestama.

Prema Prigožinu snage Wagnera su preuzele kontrolu nad vojnim lokacijama u Rostovu na Donu.

Šef Wagnera također kaže u videu, koji je objavljen na Telegramu, da se on i njegovi ljudi nalaze u vojnom štabu južnog okruga u Rostovu na Donu.

U međuvremenu je i ruski predsjednik Vladimir Putin imao vanredno obraćanje, u kojem je okarakterisao Wagnerove akcije u Rostovu kao “oružanu pobunu” i najavio žestoku kaznu za sve one koji učestvuju u njoj.

“Rusija će se braniti. Borimo se za život i sigurnost naših građana i naš teritorijalni integritet. o je pokušaj podmetanja nas iznutra. To je izdaja”, kazao je Putin.

Ruski predsjednik je kazao da će se boriti protiv anarhije i kapitulacije.

“Ova unutrašnja pobuna je smrtni udarac za nas, naš odgovor će biti žestok, svi oni koji su se odlučili na pobunu bit će kažnjeni. Odgovarat će pred državom i ruskim narodom. Kao predsjednik Rusije i građanin učinit ću sve da odbranim zemlju, živote i slobodu ljudi. Ovo je nož u leđa”, dodao je Putin.

Kazao je kako je situacija u Rostovu “veoma komplikovana” te da su poduzete određene sigurnosne mjere u Moskvi ali i u drugim ruskim regijama.