Home » Potvrđena optužnica protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder

Potvrđena optužnica protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder

Nakon provedene i okončane istrage Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) podiglo je optužnicu protiv Zdravka Čuljka (1957.) i Sanje Voloder (1964.) iz Mostara zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo “zlouporaba položaja ili ovlasti” koju je Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Naime, optužnicom se Zdravko Čuljak, postupajući u svojstvu službene osobe šef Službe za građevinske propise, Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i Sanja Voloder u svojstvu službene osobe voditelj postupka u Službi za građevinske propise Grada Mostara – stručni savjetnik za građevinske propise u Službi za građevinske propise Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar – pravne struke, sumnjiče da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom razdoblju 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe.

Postupajući po prethodno zaprimljenom Zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o građenju poduzeća “Joks” d.o.o. Mostar, oni nisu primijenili odredbe Zakona o prostornom uređenju HNŽ-a te su protivno odredbama Zakona o građenju HNŽ-a, bez valjane urbanističke suglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17. srpnja 2018. godine.

Kako se navodi, Sanja Voloder je, vodeći upravni postupak, sačinila rješenje koje je Zdravko Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito te potvrdio.

Ovo rješenje daje pravo građenja investitoru poduzeća “Joks” d.o.o. Mostar, a u suprotnosti je s Regulacijskim planom te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana “Bijeli Brijeg I Faza III”.

Nadalje, oni su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte, i to Rješenje urbanističke suglasnost od 25. listopada 2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17. srpnja 2018. godine, a potom ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara.

Time je poduzeću “Joks” d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 marke, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uvjeti stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan “Bijeli brijeg I Faza III”.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru.