Home » Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Jure Kordić i drugi

Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Jure Kordić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine je otpremio drugostepenu presudu u predmetu Jure Kordić i drugi, kojom su odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva BiH i žalbe branilaca optuženih Jure Kordića, Dražana Lovrića i Nedžada Tinjaka, te je potvrđena prvostepena presuda od 24.2.2023. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH Jure Kordić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a Dražan Lovrić na jednu godinu, dok je Nedžad Tinjak osuđen na dvanaest godina zatvora.

Istom presudom, optuženi Nedžad Tinjak, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Aničić i Slavko Golemac su oslobođeni optužbi za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi – Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak oglašeni su krivim što su, kao pripadnici HVO-a, sami, zajedno ili zajedno s drugim vojnicima postupali suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Oni su osuđeni za ratni zločin protiv civila, odnosno sudjelovanje u protuzakonitom odvođenju i/ili zatvaranju bošnjačkih civila s područja Mostara, optuženi Kordić i u nečovječnom postupanju prema civilima, te optuženi Tinjak i u nečovječnom postupanju prema civilima i u silovanju, a koji civili su bili zatvorenici u logoru Vojno.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.