Home » Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino umiješan u skandal sa offshore računima na Panami

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino umiješan u skandal sa offshore računima na Panami

Na osnovu preliminarnih podataka o malverzacijama s offshore računima na Panami, umiješan je i novi predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije FIFA-e Gianni Infantino.

Na osnovu dokumenata koji su “procurili” iz advokatske firme Mossack Fonseca sa Paname otkriveno je da je UEFA zaključila offshore ugovor sa osobom koja je navodno umiješana u prevaru oko namještanja domaćinstva organizacije Svjetskog prvenstva, iako su iz UEFE sve to demantovali.

Gianni Infantino je u tom periodu obavljao funkciju direktora pravne službe u UEFAi, te je bio umješan u sklapanje svih vrsta ugovora. Sporni ugovori su, kako prenosi Guardian potpisani 2003. i 2006. godine.

Infantino je kazao da je užasnut izvještajem i da neće prihvatiti da mu se narušava integritet, jer, kako kaže nikada nije sklapao nikakve ugovore sa osobama umiješanim u korupcijski skandal i namještanje organizacije Svjetskog prvenstva.

Međutim, podaci iz firme Mossack Fonseca otkrivaju da je Infantino 2006. godine, kao generalni sekretar UEFA-e prodao određena prava na emitovanje sportskih natjecanja emiterima u Južnoj Americi.

Prava na emitovanje Lige prvaka, Evropa lige i Super kupa kupila je argentinska kompanija Cross Trading. Nakon toga, ta kompanija prodala je prava na emitovanje drugom emiteru, firmi Teleamazonas, i to tri ili četiri puta skuplje u odnosu na prvobitnu cijenu. Sklopljeni ugovori se odnose na period od 2003. do 2006. godine, i od 2006. do 2009. godine.

Cross Trading je podružnica kompanije Full Play, koja je u vlasništvu Huge Jinkisa, koji je prošle godine u SAD optužen da je učestvovao u korupcijskom skandalu od nekoliko stotina miliona dolara, kako bi zadržao prava emitiranja sportskih događaja i marketinška prava.

Ime Giannia Infantina navodi se u offshore ugovoru koji je on potpisao ispred UEFA-e sa kompanijom Cross Trading.

klix

Tags