Home » Predsjednik Vučić poručio da će biti prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, ali prelazne vlade neće

Predsjednik Vučić poručio da će biti prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, ali prelazne vlade neće

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u srijedu u zajedničkom obraćanju s premijerkom Anom Brnabić, da je jasno da će biti prijevremenih parlamentarnih izbora u zemlji.

“Samo je pitanje mjeseca, točno u kojem će biti održani”, rekao je Vučić.

On je istaknuo da se neće dogoditi da neko na ulici uzima vlast, napominjući kako je pozvao sve koji su nezadovoljni i žele promjene, na razgovor.

Izrazio je nadu da će se među opozicijom pojaviti oni koji imaju razumijevanja za srpsko društvo, a ne samo za političke interese.

“Vjerujem da ćemo ipak pronaći sugovornike u onima koji bi trebalo da imaju veću ozbiljnost i odgovornost, a ako ne,  idemo na izbore. Idemo na ubrzano raspuštanje Narodne skupštine Srbije, jer postoje rokovi. Premijerka podnosi ostavku Narodnoj skupštini, a ja kao predsjednik imam obvezu da u narednih 30 dana ponudim mandate nekom drugom da formira vladu”, rakao je Vučić, prenose mediji u regiji.

On je istaknuo da SNS ne želi da premijerka Brnabić podnese ostavku jer su zadovoljni njenima radom, ali da ukoliko ona ipak podnese ostavku preostaju ustavni rokovi od 45 do 60 dana za nove izbore.

On je naveo da će kao predsjednik čekati da se dio opozicije, kojima je uputio poziv na razgovor, tom pozivu odazove.

“Da ne bude da ih nismo htjeli. Uputit ću ih da je to jedini način da se dođe do izbora i da dođu do podrške građana. Ali, prelazne vlade neće biti”, podvukao je Vučić.

On je naglasio da za prelaznu vladu on mora da donese odluku, a takvu – nikada neće donijeti.

“Po tom pitanju nema razgovora i pregovora. Ne zato što je to nečiji politički hir. Kao predsjednik bio bih popularniji da takve gluposti prihvatim i predložim. Ali to bi bilo razaranje Srbije, jer bi značilo da Srbijom upravljaju nekakav tajkun i strane moći. Dok sam predsjednik poštovat ću samostalnost Srbije. Protiv vitalnih interesa Srbije neću nikada djelovati”, poručio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je uvijek spremna da podnese ostavku, ali da je, kada se društvo nalazi u krizi, jedini način za njeno nadliaženje razgovor.

“A, oni ne žele razgovor. Spremna sam i računajte da moju ostavku imate na stolu”, rekla je Brnabić.