Home » Predstavnici vinarskog sektora BiH učestvovali na Wine Paris-Inexpo Paris

Predstavnici vinarskog sektora BiH učestvovali na Wine Paris-Inexpo Paris

Predstavnici vinarskog sektora Bosne i Hercegovine, okupljeni oko vinarske platforme “Blaž Enology” ovih dana su na studijskom putovanju u Francuskoj.

Primarni cilj posjete je uvid u najnovija tehnološka dostignuća proizvodnje vina i vinarske opreme, naročito s aspekta marketinga vina i žestokih pića.

Učesnici posjete su predstavnici preduzeća i vinari: Hercegovina vino d.d. Mostar, Hepok d.d. Mostar, Vinarija Čitluk d.d. Čitluk, AG Međugorje doo. – Carska Vina , Podrumi Andrija d.o.o, Podrum Tolj, Podrum Vilinka, Vina Zadro d.o.o, CO Trink d.o.o., FAZ Mostar i BLAŽ Enology.

– Prva dva dana učestvovali smo na sajmu vina Wine Paris-Inexpo Paris na kojem je nekoliko hiljada izlagača predstavilo svoja vina i žestoka pića. U direktnom kontaktu s izlagačima nastojali smo prikupiti informacije koje bi imale pozitivan učinak na razvoj vinarskog sektora BiH. Za zadnja tri dana planirana je posjeta vinarijama i chateauima na području Bordeauxa, fabrici za izradu bačvi, muzeju vina u Bordeauxu, kao i Institutu za vino i vinogradarstvo. Iskreno se nadamo da ćemo sva pozitivna iskustva ove posjete uspješno implementirati u vinarskoj industriji BiH – kažu hercegovački vinari koji posebnu zahvalnost žele iskazati Mariju Čuli iz Mostara, studentu Instituta za vino u Bordeauxu, koji je cijeloj grupi na raspolaganju kao domaćin ove studijske posjete.

  Oduzetu imovinu koja je stečena kriminalnim i nezakonitim radnjama, procijenit će neovisni sudski procjenitelji