Home » Preminuo legendarni Johan Cruyff

Preminuo legendarni Johan Cruyff

Svi svjetski mediji javljaju da je u Barceloni preminuo velikan svjetskog nogometa i jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Holanđanin Johan Cruyff. Cruyff je preminuo u 68. godini života nakon duge i teške bolesti. Prošle mu je godine dijagnosticiran rak pluća, nakon čega je hospitaliziran i podvrgnut terapiji.

Cruyff je, kako piše hrvatski portal index.hr, tokom igračke karijere s Ajaxom osvojio naslove evropskog prvaka 1971., 1972. i 1973. godine te šest naslova prvaka Holandije prije no što je prešao u Barcelonu, gdje je tokom pet godina osvojio naslov po jedan španskog prvaka i Kupa. Nakon dvije godine provedene u SAD-u, na zalasku karijere, igrao je još za Levante, opet Ajax i Feyenoord.

S reprezentacijom Holandije, pod vodstvom Rinusa Michelsa, bio je predvodnik “totalnog nogometa” te je 1974. stigao do finala Svjetskog prvenstva u kojemu je izgubio s 1:2 od domaćina, Zapadne Njemačke.
Kao trener je tri godine vodio Ajax (1985.-1988.) i osvojio dva naslova prvaka Holandije te Kup kupova (1987.), a potom je proveo osam godina na klupi Barcelone, s kojom je 1992. godine osvojio prvi naslov europskog prvaka za “ponos Katalonije”.

Usto je četiri godine zaredom osvajao naslov španskog prvaka (1991.-1994.), a 1994. je bio finalist Lige prvaka. Godine 1991. podvrgnuo se zahtjevnoj operaciji srca, a trenersku je karijeru okončao 1996. godine, nakon što je dobio otkaz u Barceloni.

Redakcija